Eмисия новини
от 07.00 часа

„Автомагистрали“ плаща авансово 84 млн. лв. за материали за АМ „Хемус“, но строителството не е започнало

МРРБ няма намерение да спира никакви строежи, каза министър Комитова

| обновено на 24.06.21 в 15:33
2
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира трасето на участък 5 от магистрала „Хемус“.
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД е платило авансово 84 милиона лева на фирма за доставка на материали за ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“, но строителството все още не е започнало.

Участъкът е с дължина 20 км - между пътен възел „Александрово“ и пътен възел „Павликени“.

Днес на проверка там беше служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, заедно с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министър Комитова поясни, че договорът на държавното дружество "Автомагистрали" с въпросната фирма е за 97 милиона лева и е сключен още миналата година, като малко след това са ѝ преведени и 84-те милиона лева, без да е ясно кога ще започне строежът на участъка:

„За покупка на материали - насипи, чакъл, асфалт, бетон, бетонови изделия - когато започнем строителството, тоест предварително се знае, че ще правим нещо, но още не сме го започнали строителството."

Регионалният министър посочи, че една от задачите пред регионалното министерство е да се срещне с всички фирми, получили авансови плащания:

„Това е едната от мерките, които МРРБ ще предприеме, за да подобрим този процес, тъй като няма според мен икономическа логика да дадем предварително парите за материалите, като не знаем кога ще започнем да строим.“

По отношение на изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев министър  Комитова каза:

„Аз се опитвам да се разделя с него, но той не иска да се раздели с мен, така че той отново е шеф на „Автомагистрали“, но накрая май ще стане развод по селски.“

Виолета Комитова допълни, че не е ясно дали АМ „Хемус“  ще може да бъде завършена изцяло до 2024 г., както обещаваше предходното правителство, тъй като има много процедури, които трябва да бъдат изпълнени:

„МРРБ няма намерение да спира никакви строежи. Ние ще положим всички усилия този строеж да бъде завършен, като подобрим някои процеси вътре, като елиминираме тези рискове, които са предприети - както виждате, но има много условности.“

Комитова добави, че срокът за цялостното завършване на „Хемус“ е реален, ако се изпълнят навреме всички процедури.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия