Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Северния парк показва корупционни практики

Ремонтът на входа на Северния парк от страната на ж.к. “Свобода”, който започна през 2017 г. е рутинен за Столичната община.

От Гражданската инициатива “Спаси София” през 2019 г. са направили проверка на това колко реалистични са цените на ремонта, като проверката установява фрапиращи разлики от 2-3-4 пъти по-високи цени за елементи за парковото обзавеждане.

Става дума за елементи на детската площадка, огради, елементи на кучешката площадка, маси за шах, за тенис на маса и пр.    

Това заяви в ефира на Радио София Андрей Зографски от “Спаси София”. Той обясни, че са се свързали със същите фирми, които са доставили продуктите за район “Надежда” и са получили до 4 пъти по-ниски цени.

По думите на Андрей Зографски същата корупционна схема се вижда на много места, включително с озеленяването в цяла София, както и с много други услуги. “Завишената цена е резултат само и единствено на корупция”, категоричен е Андрей Зографски.

По думите му няма друго обяснение, защо един кмет би приел една цена, която е до 4 пъти по-висока, отколкото цената на дребно, след като това е лесно проверима информация.

Според него положението е такова, защото от години в Столичната община не се борят срещу корупцията, а само се освобождават едни корумпирани хора, които изгарят като бушони и след това нищо не се променя в системата.

Чуйте повече в разговора на Петя Калнакова и Мартен Роберто в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна