Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мирон Иванов – сериозният работник на хумора

"Няма власт над оная глава, която не иска власт" – Мирон Иванов (1931-1988)

Мирон Иванов
Снимка: личен архив

Всяка четвърта неделя в "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" звучи рубриката "Усмивки от старите радиоленти". В поредното ѝ издание отново можете да чуете един от популярните радиогласове, съхранен в старите ленти на "Хумор и сатира", Радиотеатъра и в Златния фонд на БНР, и да се спомните за писателя и драматурга, белязал с присъствието си облика на българската литература от средата на ХХ век и показал, че хуморът е сериозна работа. 

Мирон Иванов – талантлив писател и магнетичен човек.

Сухите факти не могат да покажат дори и малка част от истинската същност на тази обаятелна личност. Те могат да кажат например, че на 1 юли 2021 г. се навършват 90 години от рождението му. От тях можете да научите, че първите му разкази и фейлетони са отпечатани във вестник "Стършел" през 1950 година. 

Фактите могат да кажат, че Мирон Иванов е бил редактор във "Вечерни новини", след това в "Труд", а накрая в "Стършел". От тях можете да разберете, че той е изключително плодовит автор на стотици фейлетони, хумористични повести, гротескови романи, сатирични разкази, комедии, скечове, радиоспектакли. Но за да разберете, че Мирон Иванов бе и чудесен разказвач, трябва да чуете него самия. 

В "Усмивки от старите радиоленти" звучат откъси от участия на Мирон Иванов в различни радиопредавания и от запис на срещата му с читатели в Благоевград, а също и откъси от радиопиесите му "А утре пак", "Лихвите на панталона" и "Случка в ЦИП-а", както и от спектакъла на "Хумор и сатира" "Кажете го на шапката ми".

Чуйте в звуковия файл.

Снимки – личен архив ФБ профил на Мирон Иванов

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.