Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ружа Смилова:

Степента на разяждане на институциите е основна тема в последните години

Ружа Смилова
Снимка: Булфото архив

Какво се случи на политическата сцена в изминалата седмица и коя новина можем да определим като най-важна?

Дали информацията, че в района на Смолян плашат хората, че няма да получат дърва, ако конкретна политическа сила не е на власт. Или промяна в Екоинспекцията на Бургас, след като бяха въведени изключения в строгата защита на плажовете “Смокиня“ и “Веселие“. Или пък обобщаването на това какво извади на бял свят служебния кабинет. 

Темата коментира политологът Ружа Смилова в “Нашият ден“:

“В предизборния период, периодът на кампания, българите са засипвани от информация за безобразия, извършвани в последните години от класата на управляващите, но и от българските институции, които в последните години все по-малко сякаш защитаваха интересите на обикновените граждани. Все повече обслужваха други. 

Разкритията, на които ставаме свидетели, до голяма степен определят тона на предизборната кампания. Много малко чуваме идеи за това какво ще се прави от тук нататък.

Това е разбираемо. Очевидно е, че преди да се върви напред, е необходимо да се разчисти. Това натрупване на безобразия в институциите прави невъзможно да се върви напред. Това е основната тема, да се изясни степента на разяждане на институциите, до която се стигна през последните години. Не бих казала, че това е станало само с участието на управляващите."


Пътят напред

"Основното, което е необходимо да направим, е равносметка – доволни ли сме от това, което получавахме като управление, включително и от нашето участие във формирането на това управление. С това дали отговорно гласуваме, дали сигнализираме, когато видим някакво безобразие и проследяваме в каква степен институциите са си свършили работата по проверката.

Това, което българите трябва да направят във времето до изборите, е тази преценка за себе си – удовлетворени ли са и какво искат да постигнат.

Смятам, че високите политически цели намират своето много пряко отражение във всекидневието ни, в работното ни място, в начина, по който изглеждат улиците, в начина, по който почиваме – на едно чисто или на замърсено Черноморие. Не мисля, че има разделяне на всекидневното от високото.

Затова призивът ми към гражданите е – да се вгледат какво е това, което не им харесва във всекидневието. И какво очакваме от нашите представители във властта."

плаж „Смокиня”

Най-тревожното

"Това, което много ме тревожи, е неуважението към някои малцинства в България. И използването на темата за малцинствата като предизборна. Имаме нужда от задълбочаване на интеграцията в обществото и приобщаването на малцинства и на маргинализирани групи."

Чуйте Ружа Смилова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна