Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ботаници, Епизод 4

Акад. Даки Йорданов – основател на Ботаническата градина в Балчик

2
Снимка: СУ "Св. Кл. Охридски"

Цикълът „Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен на българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред различните дялове на ботаническото знание, как се откриват ботанически градини и как се пише каталог към растителния свят на една страна.

Епизод 4 е посветен на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина в Балчик. Записва се да учи естествена история в Софийския университет, но по време на Първата световна война прекъсва следването си. През 1921 г. се дипломира с работа на тема „Флората в Омуртагската околия“. 

Работи в Централния изпитателен институт. От 1922 г. е асистент в Биологическия факултет на Софийския университет. През 1923 г. става член-основател на Българското ботаническо дружество. Защитава докторска дисертация на тема „Върху степната растителност в България“. През 1939 г. е избран за доцент, от 1945 г. е професор, а през 1947 г. е избран за академик на Българска академия на науките.

За научната работа на акад. Даки Йорданов разказват проф. Стефан Станев и доц. Ана Петрова от Институт по ботаника към БАН. Като негови студенти, те разказват и лични спомени. 

Д-р Красимир Косев, ръководител на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик разказва за основаването на градината в Балчик.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – БАН, СУ "Св. Кл. Охридски"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна