Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Негласно е прието да не се поставят под въпрос теми като въвеждането на еврото

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV

"Негласно е прието да не се поставят под въпрос теми, свързани с евроинтеграцията на България, каквато е въвеждането на еврото, без значение каква е политическата ориентация на управляващите". Това каза пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и добави:

"Мейнстрийм политиците могат да се обвиняват в корупция и че крадат, но тези казуси не се поставят под съмнение. Това е притеснително, защото много от най-големите корупционни проблеми изхождат от някои процеси на евроинтеграция в България".

Икономистът подчерта, че в договора за присъединяване на България в ЕС няма конкретни срокове, в които страната ни трябва да въведе единната европейска валута:

"Според самия договор на ЕС - кога една държава ще приеме еврото е обект на вътрешно нейно решение. Тя трябва да прецени за себе си кога нейната икономика е готова и кога смята, че самата еврозона е готова. Въпрос на преценка е дали въпросната страна от ЕС смята, че може да извлече някаква полза от еврозоната в този конкретен момент. Не случайно тази клауза на договора няма конкретни срокове, защото много държави не са съгласни да има толкова стриктно изискване задължително да си сменят валутата, защото това означава едно огромно прехвърляне на суверенитет, което много държави не искат да правят". 

Вулджев обясни, че БНБ контролира механизма на Валутния борд и Народното събрание, ако реши, винаги може да промени настоящия закон за борда, но когато влезе в еврозоната, страната ни губи свобода в това отношение.

По думите на икономиста има направени социологически проучвания по темата и всички те сочат, че повечето българи искат да има референдум по въпроса за въвеждането на еврото.

"Няма нито един доклад от някаква българска институция - БНБ или Министерство на финансите, който да описва какви ще са икономическите последствия за България. Всички очакват да са плюсове, но няма документ, който да показва какви ще са тези плюсове", посочи той.

Интервюто на Петър Волгин с Георги Вулджев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна