Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътуващ зрител" на Плевенския театър - успешен проект за културен туризъм

4
Снимка: Стефан Н. Щерев

Културният туризъм е много разпространен и привлича все повече хора в Европа. Оказа се, че успешно може да се използва и у нас, особено в театралната сфера. Доказа го проектът на Драматично-кукления театър в Плевен "Иван Радоев" – "Пътуващ зрител". Първата постановка, включена в него, е "Опашката" на режисьора Явор Гърдев, по романа на Захари Карабашлиев

Как се стигна до идеята разказа пред БНР Васил Василев, директор втори мандат на театъра:

"На 2-ри и 3-ти юли беше първото издание на нашата инициатива "Пътуващ зрител". През месеците октомври и ноември ни предстоят също по две дати. Това ще бъде и в старта на новия ни сезон. Интересът е огромен. На десетата минута, след като пуснахме офертата на нашия сайт, беше купен първият билет. В рамките на три дни бяха изкупени пакетите за една от датите. Тази инициатива показна едно много важно нещо - отношението на града към театъра. Отношение на бизнесмени, отношение на Общината към нашата културна институция. Това дава възможност нашите гости да бъдат гости и на град Плевен. Голяма част от тях разгледаха забележителностите на града, опитаха кулинарния вкус".

В "Опашката" зрителите ще видят главната роля Владимир Карамазов, който за първи път играе на извън столична сцена:

"Щастлив съм, че направих нещо различно в моята кариера. В Плевенския театър има атмосфера, има млада трупа, която е много добра. Когато и режисьорът е добър, когато и директорът знае какво прави, всичко е страхотно. ... Инициативата "Пътуващ зрител" е много интересна и хората искат и се интересуват от такова нещо".

Снимка: Стефан Н. Щерев

В една от вечерите „пътуващ зрител“ беше и министърът на културата Велислав Минеков:

"Да видя най-успешният като резултати театър в България - посещаемост и финансови резултати, което не бих казал, че е най-важното, но е много важно. Говорих с директора и искам обяснение как се е получило това. Това, което ми казва, е наистина нещо, което аз ценя. Трябва да се случва навсякъде това, което се случва в Плевен".

Има криза в културата, каза проф. Минеков:

"Първата причина е бюджетът, който е неглижиран, поставен в едно много тъжно състояние. Той е 0,6% от БВП. През месеца имах разговори с представители на всички политически партии и ги ангажирах с обещания за покачване на бюджета за култура - поне с 0,2% всяка година, или направо да започнем с 1% още следващата година, поне да достигнем 1,6% от БВП".

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна