Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска компания с принос към превенцията на рака на гърдата

Снимка: kelvin.health
Български екип от лекари и специалисти е сред шестимата победители в глобалната инициатива на Novartis Oncology.

Известно е, че ракът на гърдата е най-често разпространеното заболяване от този вид при жените не само у нас и по света, а ранната диагностика може да спаси живота на много от тях.

Приносът на българската компания в превенцията на рака на гърдата е разработването на изкуствен интелект, чрез който да се открива в начален стадии карциномното заболяване.

Идеята е да се използват за сравнителен анализ термални снимки на болни жени, които да се сравнят с класическите методи за анализ на болестта - мамографията.

“Преди година се свърза с нас екип от медицински експерти с идеята да се следи здравословното състояние на пациенти в домашна среда, използвайки мобилни термални камери и изкуствен интелект”, казва Георги Костадинов - технически директор на Imagga - компанията, която разработва технологии в областта на изкуствения интелект и в частност разпознаването и анализа на изображения.

Той разказа, че от компанията са харесали идеята, тъй като вярват, че изкуственият интелект може да се използва за тези цели и веднага започват работа по проекта, като са насочили фокуса на работата си върху технологията за превантивна медицина за рака на гърдата.

Впоследствие започват да изграждат и изследователски партньорства с различни болници и фармацевтични компании, като по този начин стигат и до съвместната си работа с Novartis.     

Още за иновацията чуйте в разговора на Ангелина Грозева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени