Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Говедарски от село Овчарци e направил над 300 дърворезби на животни

Васил Говедарски
Снимка: личен архив

От няколко години младият Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така до днес - над 300 дърворезби на животни. Превърнал е ателието си в уютен дом за мечки, глигани, сърни, вълци, коне, щъркели.  Крокодил в естествени размери направен от самоукия майстор, стъписва всеки гост, прекрачил прага на дома му.

„Първоначално започнах като хоби, но след това започнах все по-професионално, в момента е напълно професионално. Занимавам се само с дърворезбите и не ми остава време за нищо друго. Допреди бях художник. От 5-6 години не съм нарисувал нито една картина. Единственото, което правя е с моторни триони да изработвам диви животни".

По думите му клиентите търсят изработени от дърво мечки:

"Мечката е най-голямото животно инай-търсеното. 90 % от работите ми са мечки. На всички клиенти им харесват и глухари, и вълци, и сърни, но всеки си поръчва, мечка. Аз правя едни от най-големите мечки -два метра, 2,50, 3. Интересното е, че ги правя всички от един цял дърнер, не слагам други парчета и доста е внушително като видиш мечка три метра, която тежи може би 500-600 килограма".

Васил Говедарски по професия е строителен техник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна