Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

Снимка: БГНЕС

"По-голяма дигитална свързаност между държавите е една от целите на инициативата "Три морета" и по време на Covid кризата темата доби ново измерение, нормалността едва ли ще се върне скоро, рискът от кибератаки се увеличи и отново се заговори за сигурноста на дигиталните услуги. Затова темата ще е един от ключовите приоритети на тази инициативи". Това каза пред БНР Надежда Нейнски, дипломат и бивш външен министър. 

Започна срещата на върха на инициативата "Три морета"

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа 

Според Нейнски важен е интересът на включените в инициативата държави - България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения:  

"Когато говорим за различни геополитически играчи, най-важното за всички нас е те да бъдат поставени в конкурентна среда, да има пазар. Ако говорим за енергетика - за да има енергийна независимост на държавите от Централна и Източна Европа, важно е да има диверсификация и на източниците, и на трасетата, тоест, да има конкурентна среда. Ако средата е конкурентна, цените на енергийните източници ще са различни, защото монополните цени винаги са по-високи". 

В предаването "Нещо повече" Надежда Нейнски допълни: 

"Тази инициатива е много амбициозна. Една такава инициатива би дала коренно различна перспектива за страните от Централна и Източна Европа. За Европа - да изпълни основната си цел, да е обединена и да живее в мир... Инициативата ще влезе на полето на конкуренцията, но за да се превърне в практическа инициатива, трябва да има ясен фокус. Трябва да е ясно как ще се структурира тази инициатива отвъд представителността и как ще се намери баланс между геополитиката и бизнеса". 

Интервюто с Надежда Нейнски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна