Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Боян Манчев: Свободата е едновременно условие и крайна цел

Боян Манчев
Снимка: Ирина Недева

Книгата "Свобода въпреки всичко" на Боян Манчев представлява най-разгърнатият досега израз на български език на проекта на автора за модална онтология на съществуването, развиван по протежение на последните две десетилетия.

"Моята философска утопия е, че свободата е начало на условие на съществуването изобщо. Нещо подобно твърди и Кант, но има един основен парадокс  - свободата е едновременно условие и крайна цел, за да бъде крайна цел тя очевидно трябва да преодолее нещо. Всяка човешко същество се сблъсква с някакви препятствия, затруднения принуда, необходимост, която му пречи да осъществи това, което ние наричаме свобода. Свободата е идея за едно съществуване, което е съобразно един идеал. Свободата вероятно никога не може да бъде реална, емпирична свобода, но тя е условие, според което ние определяме нашите действия", каза за БНР доц. Боян Манчев.

В предаването "Хоризонт до обед" той коментира, че идеята на Кант за свободата е свързана с идеята за морал.

"Това е идеята за практическа свобода, в рамките, на която Кант формулира прочутата си идея за категорическия императив. Според Кант свободата сама по себе си е празна, несъстоятелна, ако тя не произведе, това, което той нарича морален закон. Този морален закон има формата на императив, на необходимо изискване, което гласи  - действай така, че всяка твоя постъпка да стане универсален закон".

Доцент Боян Красимиров Манчев е български философ, изкуствовед, културен теоретик. Директор на програма и вицепрезидент на Международния философски колеж, Париж, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Берлинския университет за изкуства.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени