Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотелевизионната станция на връх "Ботев" е открита преди 55 години

Радиотелевизионната станция на връх „Ботев“
Снимка: личен архив

На 10 юли се навършиха 55 години от откриването на радиотелевизионната станция на връх "Ботев" в Стара планина. От там се осигурява разпръскване на сигналите на Българската национална телевизия и двете програми на Българското национално радио - "Хоризонт" и "Христо Ботев".

Радиотелевизионната станция на връх "Ботев" е с най-висока надморска височина в България.

"Станцията е построена при много трудни условия. Съоръженията, инертните материали са се изкачвали с катъри, по катърски пътеки, пътят след това е направен от трудови войски. След проучванията от инженер Минко Топалов, началник радиовръзки към министерството на съобщенията, инженер Добри Стоянов в радиопредавателния център в Костинброд, като имам предвид височината и разположението на централната част на върха, възниква идеята за създаване на център за безжична телефония и ефективно радиотелевизионно покритие на страната и друга информация. Затова в съседство с метеорологичната наблюдателница се построява сграда за съоръженията и обслужването на персонала", каза за БНР Марин Маринов.

Радиотелевизионната станция на връх „Ботев“  Снимка: личен архив

На 26 януари 1956 е пусната в действие първата радиорелейна линия. На 10 юли 1966 година официално се открива радиотелевизионната станция на връх "Ботев".

"Връх "Ботев" стана подходящ за връзки на БГА "Балкан", на МВР, на МНО, специални институции, телевизионно радиоразпръскване, качествено радиопредаване на утракъси вълни. Затова се предприе разширяване на станцията и изграждане на 100 метрова кула за антените, триетажна битова сграда за около 70-80 души, ново електрозахранване. Успоредно с това вървеше доставка на нова по мощност, качество и количество техника. 1966 беше монтиран и пуснат в действие телевизионен предавател 20 киловата мощност, преди това - 0,6 киловата. Два УКВ предавателя за радио по 10 киловата - за "Хоризонт, "Христо Ботев", програма "Орфей", допълни Маринов. 

Радиотелевизионната станция на връх „Ботев“       Снимка: личен архив

Началникът на радиотелевизионната станция Рангел Добрев коментира, че станцията е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение:

"Режимът на работа е непрекъснат - 24 часа с постоянен дежурен персонал. Излъчват се предимно национални радиотелевизионни програми. От август 2013 се премина от аналогово на цифрово излъчване за националните телевизии. За УКВ честотата, от която се излъчват двете национални програми на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев"-  около 60-65% покритие за цялата територия на България. Докато за цифровото излъчване на националните телевизионни програми то е организирано само в северната централна зона. Антените са насочени към Плевен и телевизионното покритие е 10%. През радиорелейната станция преминава връзка на Ръководство въздушно движение и един от основите центрове на РВД е локализиран връх "Ботев".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна