Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елисавета Генчева:

Успешен е този, когото хората се радват да видят на улицата

Снимка: АГ болница Шейново

"Коронавирусът не успя да намали желанието на младите хора да имат деца и при нас винаги има работа, което е най-доброто, от работата, която може да съществува в медицина. Отстрани изглежда много странно може би да посрещнеш толкова много живот, но когато започнах работа, това беше доста отдавна имаше висока раждаемост. В нашата болница се раждаха по 3 хиляди 300 деца на година, сега раждаемостта в областната болница е около 700-800 деца на година. Има и две частни болници в града, които поемат една част от ражданията. Сега ражданията са по-малко, но грижите са не по-малко, защото изникват нови методи за диагностика, раждат майки, които са на по-голяма възраст, които имат сериозна обремененост както с  напрежението в професията ,коят упражняват, така и с настъпването а ранен диабет, ранна инсулинова резистентност, отклонения, които могат да доведат до рискова бременност", каза за БНР д-р Елисавета Генчева, акушер-гинеколог в Пазарджик.

По думите ѝ усещането за успех в живота ѝ се подхранва от моментите, в които вижда внучката си:

"Успешен човек е този, когото хората се радват да видят на улицата, защото времето стана толкова, че като че ли помним повече лошото, мразим и доброто понякога минава покрай нас, защото мислим, че това ни се полага", допълни в предаването "Рано в неделя" Генчева.

Интересът ѝ към четенето и поезията е формиран от баща ѝ и учителите ѝ по литература:

"Поезията - това е нещото, което може да обясни света и да го направи по-добър. Мога да кажа две имена, които са ми направили много голямо впечатление, които не съм познавала. Едното е на българин, емигрант в Америка - Васил Славов, може да се намери във Фейсбук, който пише страхотно. Сега се сещам за млад поет - Стефан Иванов, изключително отговорен и много готин. Маргарита Петкова - много чета нейни неща като неин последовател", изтъкна Елисавета Генчева. 

Д-р Елисавета Генчева обича да пътешества. Според нея Ню Орлиънс е незабравимо.

Няма да забравя Исландия, защото това е невероятна страна, където хората са спокойни, учтиви, и нищо не се заключва, природата е изключителна и няма нищо общо с това, което познаваме“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна