Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 70% от европейците възнамеряват да пътуват поне веднъж през следващите 6 месеца

Снимка: Гергана Хрисчева

Най-силните притеснения на туристите са свързани с това да не бъдат карантинирани по време на ваканция, както по и отношение на административните изисквания за различни документи по време на пътувания. Това отказва много хора от желанието да прекосяват граници. Дестинациите с прекалено много рестрикции и голям брой заболели също са отблъскващи за хората, които избират място за своята ваканция. Повече от половината от европейците се чувстват по-спокойни от бързите темпове на ваксинация и въвеждането на единния дигитален covid-сертификат. Пътуванията на преобладаващата част от европейците в следващите месеци ще бъдат в рамките на Европейския съюз и много малък ще бъде броят на хората,  които ще пътуват извън  Европа.

Това показват последните данни на Европейската туристическа комисия, която направи мониторинг на настроенията, двигателите за поведенията за пътувания в 10 големи европейски пазари, между които Германия, Великобритания, Франция, Холандия.

"Covid-19 със сигурност не е зад нас, но европейските правителства са в много по-добра позиция да насърчат пътуванията в региона и в по-голямата част от Европа текат различни форми на икономическо възстановяване. С по-осезаемите премахвания на ограниченията за пътуване очакваме да видим нарастваща потребителска активност в следващите месеци. Нашето изследване показва, че около 70% от европейците възнамеряват да пътуват поне веднъж през следващите 6 месеца, като най-популярни са летните месеци юни, юли, август и септември. Един от всеки двама европейци възнамерява да посети друга европейска държава, било тя съседна или не“, каза за БНР Люблена Димова мениджър проучвания в европейската туристическа комисия.

36% от анкетираните имат силен интерес към пътуване в рамките на собствената си държава.

"Процентът на европейците, плануващи да пътуват извън Европа, остава относително малък - около 10% и в тази посока последните прогнози показват, че вътрешноевропейските пътувания ще представляват около 83% от всички входящи пристигания в Европа през 2021", допълни Люблена Димова.

Според нея бързият темп на ваксинирането срещу Covid в Европа, съчетан с въвеждането на европейския дигитален Covid-сертификат вероятно са най-важните фактори, които засилват духа на  пътуване това лято.

"Според нашето проучване около 57% от анкетираните европейци подкрепят въвеждането на сертификат. Когато става въпрос за въздействие на ваксината, 57% от хората се чувстват генерално по-оптимистично относно планираните пътувания през следващите месеци и година. Докато 54% възнамеряват да резервират пътуване скоро, след като са се ваксинирани срещу Covid-19"

Люблена Димова съобщи, че поляците са най-ентусиазирани да осъществят пътувания.

„Около 82% от тях възнамеряват да пътуват през следващите месеци, испанците също така, около 75% от французите, които сме анкетирали, възнамеряват да пътуват през следващите месеци, италианците, австрийците".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна