Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубен Черкелов: През следващите 2-3 години тенденцията е повече цвят

| обновено на 15.07.21 в 17:59
4
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Един от най-разпознаваемите художници извън България Хубен Черкелов е у нас за представянето на юбилейната си изложба "Капитал" в столичната галерия "Оборище 5". Изображения, заети от национални валути на различни страни, са експонатите на живеещия от 2000 г. в Ню Йорк артист, а тази изложба се превърна в медийно събитие у нас. Негова запазена марка е темата за парите и вплитането на визуални образи от различни световни валути. Той проследява историята на всяка интригуваща го банкнота, която става все по интересна в настъпващата ера на дигиталните пари. 

Хубен Черкелов гостува на "Артефир" и коментира:

"След пандемията аз чувствам, че се нуждая от повече цветове, повече радост в живота. Обръщам се към живота чрез цветовете и се опитвам да създам едно хубаво настроение, защото бяха тежки година и половина. Това си говоря и с моите колеги."

Темата за парите

"Парите за мен не са били самоцел. Аз обичам да харча пари, не да имам пари. Когато бях в Ню Йорк в началото, още нямаше мобилни телефони, само градски с монети по 25 цента и за да продължава разговорът, трябваше да добавям по 25 цента. Аз забелязах, че върху тях има различни символи и изображения. Тогава ми хрумна, че независимо дали знам език и независимо в коя държава се намирам, ако разполагам с парични средства, аз мога да комуникирам с всеки."

Кои банкноти са интересни

"Това е субективно и е свързано с моето моментно състояние. Предизвикателство е."

Изложба в Ню Йорк

"Отнема ми доста време, за да направя нова изложба. Най-вероятно, ако всичко е нормално, ще бъде за догодина. Просто рискът е много голям за мен. Миналата година направих изложба в Тайпе, но не успях да отида физически, защото имаше рестрикции и трябваше да стоя в хотел 14 дни под карантина. Изпратих картини и мина добре. Стискаме палци с ваксинацията да се върнем към нормалността."

Пазарът на изкуството

"Пазарът на картини е спаднал с 22% по информация на банката, по мои впечатления – към 30%. Което е сериозно. През следващите 2-3 години тенденцията ще бъде повече цвят. Няма да се търсят монохромни депресиращи картини... Така мислят и моите колеги. Малките галерии ще оцелеят, защото имат по-малки разходи, а и продават онлайн. Няма да оцелеят средните галерии – те са в по-голяма опасност."

Изложбата "Капитал" продължава до 30 юли в галерия "Оборище 5"

Снимки – Антонио Георгиев-Хаджихристов

Хубен Черкелов е роден в Кърджали е на 23 януари 1970 г. Завършва Националната художествена академия. В средата на 90-те години Черкелов е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София.

След 2000 г. живее и работи в Ню Йорк. Емигрират заедно с колегата му Георги Тушев. В този период негови картини стават популярни на пазара на изобразително изкуство в САЩ със сюжетите си, заимствани от парични знаци – банкноти и монети. Значителна част от картините на Хубен Черкелов са свързани с американски банкноти от миналите два века. Сред тях емблематични символи като „Окото на Провидението“ от еднодоларовата банкнота на САЩ и портрета на Бенджамин Франклин от 100-доларовата банкнота, базиран върху гравюрата на Хенри Хол и портретите на Жозеф Дьоплеси. В американския период на своето творчество художникът е познат и под артистичното име Houben RT. С него присъства в каталога „Right On The Money“.

Негови произведения са представяни в Музея на изкуствата „Бронкс“ в Ню Йорк, музея „Брогън“ (Флорида) и на 54-тото Венецианско биенале (заедно с Греди Асса и Павел Койчев).

През 2014 г. Черкелов провежда в галерията на Фонд „13 века България“ изложба под заглавие „Отсъствие“.

През февруари 2018 г. в САМСИ в София се провежда изложбата му „Имане“, приемана нееднозначно, както и изложбата „120 лица“ в Националния археологически музей.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени