Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български език, култура и традиции в летния семинар на Югозападния университет

Снимка: swu.bg

Курсисти от различни страни, най-вече от български произход, отново имат възможност да задълбочат познанията си, да практикуват устната и писмената книжовна реч, да посетят красиви и важни за историята ни места, да чуят български фолклор „на живо“ и сами да научат някои от традиционните ни хора. След принудителното ограничаване на пътуванията и общуването лице в лице летните семинари по български език и култура, организирани от няколко наши университета, отново влизат в ритъм.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград възстановява тази полезна традиция преди четири години. Всеки път програмата на групите се съобразява с тяхното равнище, потребности и културни интереси. Събирането на граждани от съседни балкански страни в приятелска и добронамерена атмосфера, създаването на връзки и общите преживявания също са от ценните страни на семинарите.

Желанието на организаторите, разказва проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на ЮЗУ, е летните семинари да бъдат общо звено между университетите ни, за да могат курсистите да се възползват от знанията на различни преподаватели, да видят различни краища на България и да чуят жива българска реч от различни говори. Би било добре и продължителността на семинарите, сега от 14 дни, да се увеличи, препоръчва проф. Панайотова.

В предаването се срещаме още с двама от тазгодишните курсисти – Иван Дерменжи от Украйна и Бранко Йотев от Сърбия, и с координатора на семинара Павел Филипов, асистент в ЮЗУ. Какво затруднява най-много хората от български произход, но живеещи в чуждоезикова среда, каква е историята им, какви думи от дедите си са запомнили и как звучи българската им реч чуйте в записа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна