Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на добричкото село Стожер на протест заради безводие

| обновено на 22.07.21 в 16:51
Снимка: Мая Щърбанова

От години селата в община Добричка са подложени на системна липса на вода, а дори и да я има, то от чешмите тече кал. И въпреки че по проблема са провеждани десетки срещи с областните управители на Добрич, с Асоциацията по ВиК, с директора на водното дружество, изпращани са редица сигнали от Общинския съвет до ангажираните институции, до днес хиляди жители продължават да живеят, заобиколени от туби с вода, за да могат да посрещат най-елементарните си ежедневни нужди. 

Напрежението в село Стожер днес ескалира до степен, в която жителите му излязоха на протест и блокираха за около един час главния път Добрич – Варна. Стотици хора с дни са без водоподаване, а реакция от страна на ВиК дружеството няма. Кметовете на засегнатите села от безводие заплашиха, че, ако до седмица водата не потече от чешмите им, хората са готови на по-драстични протестни действия.

С възгласи „Оставка“ и „Искаме вода“ жителите на селата Стожер и Ново Ботево за пореден път заявиха възмущението си, че нямат вода, а когато тя все пак потече, да е с изключително лошо качество.

Кметът на община Добричка Соня Георгиева заяви, че има проект за алтернативно захранване на село Стожер, но представената сума за него от ВиК Добрич е непосилна за общината. 

За проблема са уведомени всички ангажирани институции, МРРБ, както и служебния министър-председател Стефан Янев.

снимка: Мая Щърбанова
През последните месеци бяха проведени редица срещи между местната власт и представители на ВиК дружеството, бяха набелязани конкретни действия за предотвратяване на проблемите с водоснабдяването, но до този момент няма резултати.

От няколко месеца водоподаването в село Стожер е нарушено и дори при сегашните високи температури хората са принудени да живеят без вода.

Търпението е изчерпано, затова и се преминава към стачни действия, заяви кметът на селото Илко Митков:

"С всеки изминат ден нещата стават все по-зле и това вече ни кара да излизаме на протест, да търсим подкрепа от държавата. Проблемът ние не можем да кажем какъв е. ВиК твърди, че има вода. Срещите си останаха само срещи, приказки, а никакви действия и факти няма налице". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени