Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следобед са разговорите с БСП

Консултации на ИТН с „Изправи се БГ! Ние идваме!“: Посоката е една и съща

| обновено на 24.07.21 в 13:13
Снимка: БГНЕС

По-малко от час продължи срещата между „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Това е втората от консултациите, организирани от партията-победител на изборите в търсене на подкрепа за съставяне на правителство.

Сред условията, които председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова постави, са в бъдещия кабинет да няма влияние на ГЕРБ и ДПС:

„Очакването е наистина кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила, да получи подкрепа на първо място от „Демократична България“ и от нас и в него по никакъв начин влияние на ДПС и на ГЕРБ. Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, защото, когато става дума за политики и решения, които са в интерес на хората, искам да видя коя парламентарна група няма да ги подкрепи“.

На свой ред председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов беше категоричен, че „Има такъв народ“ няма да допусне такова влияние.

„Никой от нас тук не желае нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин“.

Снимка: БГНЕС

Това бе втората от консултациите, организирани от партията-победител на изборите в търсене на подкрепа за съставяне на правителство.

В началото на срещата Тошко Йорданов и Мая Манолова се увериха взаимно, че имат общи цели и това им дава основание да вярват, че ще постигнат разбирателство.

След края на разговора оптимизмът се запази:

„Ние нямаме разминавания в основната си цел – разграждането на този отвратителен гербаджийски модел, който души държавата. Имаме еднакви виждания за съдебната реформа, за социалната политика. Имаме разминавания, разбира се, в детайлите, защото сме различни политически формации, но посоката е една и съща“, посочи Йорданов.

Манолова коментира: „За нас е важно, че получихме пълна подкрепа от ИТН за приоритетите, зад които стоим“.

По въпроса за подкрепа от ДПС за бъдещия кабинет Йорданов заяви: „Пак ще кажа: престанете да набутвате ДПС като коалиционен партньор на нас“.

Мая Манолова заяви, че са получили уверения в тази посока: „Да получихме уверение, защото аз отново казвам, че няма подкрепим кабинет, в който се вижда влиянието на ДПС“.

Било е договорено работни групи да изработят детайли по бъдещата управленска програма с мандата на ИТН. 

За по-късно днес е планирана среща с БСП, а в неделя ИТН са поканили на консултации ДПС. 

От проведената в петък първа среща с „Демократична България“ стана ясно, че разговорът е за политики и приоритети, но не и за имена на министри в следващ кабинет с мандата на „Има такъв народ“.

От преговорите са изключени единствено ГЕРБ-СДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени