Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Каравасилев мечтае да създаде закон в астрономията или физиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никола Каравасилев мечтае след време да има закон в астрономията или физиката, който да носи неговото име. Едва на 30 години той е създал училище „Наука за деца”, където преподава физика и астрономия на ученици от първи до пети клас и на шест годишни, води школи за подготовка за състезания по физика и астрономия. Наричат го наследник на Теодосий Теодосиев. Никола Каравасилев е във Варна в народната обсерватория „Николай Коперник”, за да консултира 20-те призьори от национални и международни състезания по астрономия, от които ще бъдат избрани осем, за да участват в международната олимпиада по астрономия, която ще се състои през есента в Матера, Италия.

В интервю за БНР Каравасилев коментира, че решил да се занимава с физика и астрономия преди 22 години, когато на 11 август 1999 г. в България  се наблюдаваше пълно слънчево затъмнение.

„Тогава реших, че ще се занимавам с астрономия и с нищо друго. Успях да видя затъмнението макар и от София, което беше частично, но това така ме запали по небето и по астрономията, че реших, че това ще правя до края на живота си“.

По думите това, което постигат той и учениците му е в резултат на много работа.

„Няма някаква тайна формула, нещо, което да правиш по три пъти на ден и това да те доведе до успех. Някаква дарба не може да нямаш, но всичко е в многото часове работа“,  допълни Каравасилев.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна