Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Найден Тодоров дирижира романтичен концерт с Марио Хосен на 29 юли, готви книга с разкази

Снимка: Гергана Дамянова

Софийската филхармония излиза на откритата сцена в Парк-театър „Борисова градина“ в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров, за да представят на публиката две произведения от Йоханес Брамс и от Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп.77 и Симфония №3 „Шотландска“ в ла минор, оп.56.

Вчера същата програма е била изпълнена в Летния театър на Варна и публиката е посрещнала изпълненията много топло, разказа през Радио София маестро Найден Тодоров. Той изтъкна, че като диригент предпочита залата – там зрителите се концентрират да слушат. Но на открито атмосферата е друга, там съществена роля имат и зрителните възприятия.

„През лятото човек може да сподели с приятели удоволствието от концерта, не толкова да разсъждава върху музиката. Неслучайно сме избрали композитори романтици, те ни карат да чувстваме“, допълни диригентът.

Концертът в Борисовата градина е на 29 юли от 20:00 ч.и е част от лятната програма на Филхармонията „Споделете музиката“, която се осъществява с подкрепата на Столичната община.

През август на Софийската филхармонияпредстои нови изяви, този път в „Квадрат 500“.

В разговора пред Катя Василева маестро Найден Тодоров анонсира и програмата на за наближаващата есен, както и за работата над първата си книга „Полъх от ангели“ – сборник с разкази.

Чуйте.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна