Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство одобри актуализацията на бюджета

Янев: Налагат се неотложни мерки за гарантиране на функционирането на държавата

| обновено на 29.07.21 в 16:54
Извънредно заседание на Министерски съвет
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., като средният им размер ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, одобрени от служебното правителство. С промяна в Кодекса за социално осигуряване, коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 на сто на 1,35 на сто

Според оценките от приходните администрации, в годишен план приходите в Държавния бюджет ще бъдат по-високи от разчетените с около 1,3 млрд. лв. За обезпечаване на действащите към момента антикризисни мерки, за нови такива и за покриване на недостиг на средства в някои бюджетни системи, в разчетите за тази година е предвиден ресурс от 1,2 млрд. лева, обособен в резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Предвижда се бюджетният дефицит да бъде 4,4 на сто от прогнозирания БВП. Заради удължаване на извънредната епидемична обстановка и все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента, свързани с бързото разпространение на варианта "делта", се увеличават и средствата за здравеопазване. 

Промените в закона за Бюджета на Здравната каса предвиждат близо 135 милиона лева увеличение на приходите. С толкова се увеличават и разходите. Според премиера Стефан Янев, актуализацията на Бюджета е знак за отговорно поведение към финансите на държавата, въпреки че актуализация би трябвало да направи парламентарно подкрепено правителство.

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

Стефан Янев предупреди за риск от инфлация, който редовното правителство трябва да наблюдава

На извънредното заседание на правителството премиерът Стефан Янев заяви, че се налагат се неотложни мерки, за да бъдат гарантират социални плащания и дейността на бизнеса

"Но ситуацията, виждате, че е динамична. Такова правителство все още не е съставено. В същото време икономическата и здравната ситуация в държавата е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата, по отношение гарантирането на социалните плащания, на дейността на бизнеса и разбира се, подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват". 

Дали и как ще бъде актуализиран бюджетът, ще решава Народното събрание

"И се надявам в този смисъл парламентът да направи необходимия смислен дебат и да прояви разбиране към моментната ситуация, така че всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени", посочи служебният премиер. 


Извънредно заседание на МС, снимка: БГНЕС

По-рано от думите на Янев в парламента стана ясно, че служебният кабинет е предвидил в актуализацията средства за всякакъв сценарии, включително за избори "Две в едно".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна