Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Тристранния съвет:

Подкрепа за предложенията за актуализацията на бюджета и пенсиите

| обновено на 26.07.21 в 15:10
На извънредното заседание на Тристранния съвет в МС - 26 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Социалните партньори подкрепиха като цяло предлаганите от правителството бюджетни актуализации.

След днешния Тристранен съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров приветства намерението на кабинета бюджетните разходи за тази година да бъдат увеличени с 1,8 милиарда лева:

"Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления, заради които искахме актуализация на бюджета няколко месеца по-рано, а именно: социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1,8 милиарда лева, които всъщност дава актуализацията за допълнителни разходи в тези системи, са жизнено важни и наистина всъщност много хора, много организации чакат това да се случи“.

Бизнесът е удовлетворен от предложенията, заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев: 

„Герой на днешния ден е българският бизнес, българският предприемач, защото той успя да осигури, в това тежко, постковидно време, този 1,8 млрд., който любезно данъчната администрация събра".

Министерството на финансите очаква приходите тази година да бъдат два милиарда лева повече от планираните. Предвидена е и актуализация на всички пенсии с увеличаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж.

Ако бъде одобрена и от Народното събрание, актуализацията на държавния бюджет ще осигури финансова готовност за реакция при евентуална нова тежка Covid-ситуация, посочи министър Асен Василев:

„Съответно, заложените параметри на растеж, на инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към Здравната система, също са съобразени с такъв сценарий“.

Министър Василев отправи забележки към искани от Здравната каса допълнителни разходи. Тези забележки ще бъдат допълнително обсъдени от ръководството на Касата.

Според предлаганите от служебния кабинет промени, свързани с пенсиите, от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева.  Социалната пенсия от 148,71 лева ще достигне 170 лева. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65-годишна възраст, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

Проектът предлага устойчивост, коментира финансовият министър Асен Василев.

"Да не застраши финансите на страната, да не трябва да се увеличават данъците, да се впишем изцяло в съществуващата данъчна рамка. Другият въпрос, който беше повдигнат, беше за вдигане на максималния осигурителен праг, а от друга страна за вдигане на тавана на пенсиите.

Тези неща е крайно време да спрат да бъдат командно-административни, а да бъдат вързани към реалната икономика.

Спрямо средната заплата най-нормалното нещо е максималният осигурителен праг да се вдига с темповете, с които се вдига средната заплата", каза Асен Василев.

В актуализацията на държавния бюджет са предвидени и допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Залага се 2 милиарда повече приход и допълнителни разходи от 1,8 милиарда лева. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

По отношение на предлаганата актуализация на бюджета финансовият министър Асен Василев отбеляза:

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка Covid криза, подобно на това, което имахме миналата година ноември и декември. Съответно заложените параметри на растеж, на инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система също са съобразени с такъв сценарий“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КНСБ ще подкрепи актуализацията на бюджета

КНСБ ще подкрепи така предложената актуализация на бюджета , съобщи пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката. По думите му п овечето пера са много правилно разписани. Националният..

публикувано на 26.07.21 в 10:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветеслава Гълъбова: Определено имаме проблем с независимото поведение

„Честит празник на всички българи, хубаво е да се поздравяваме, защото и това изгражда националното ни самочувствие “, каза в „12+4“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова , гост в празничния 22 септември. „Национално самочувствие ние имаме, но че то..

публикувано на 22.09.21 в 17:00

Трима души са обвинени за незаконно отглеждане на високорискови наркотични вещества

Трима души са обвинени за незаконно отглеждане и разпространение на високорискови наркотични вещества. В използвана от тримата къща в столичния район „Надежда“ е открит коноп с общо тегло от около четири килограма, а в жилищата им - електронни везни,..

публикувано на 22.09.21 в 16:54

Искра Баева: В някои отношения днес сме по-малко независими от българите през 1908 година

"113 години след Независимостта можем да кажем, че България е независима . Но и тогава този акт е бил един чисто формален акт, който не е засегнал голяма част от обществото, а по скоро за политиците и дипломатите", каза пред БНР професор Искра..

публикувано на 22.09.21 в 16:46

Тържество пред паметника на Ботев за Деня на Независимостта в Дупница

С  тържество пред бюст паметника на Христо Ботев в двора на гимназията, чийто патрон е поетът революционер, в  Дупница отбелязаха 113 години от обявяването на независимостта на България. Празникът започна с рецитал на Общинския духов оркестър...

публикувано на 22.09.21 в 16:45
Костадин Костадинов

Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов ще се кандидатира за президент. Решението на изпълнителния комитет на партията беше обявено от Николай Дренчев:  "Защото е крайно време България да има един достоен и независим от външни фактори..

публикувано на 22.09.21 в 16:36

Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна мъж

Гранична полиция издирва изчезнал в морето край Каварна 48-годишен мъж. В търсенето са включени военен хеликоптер и гражданската авиация, във водата са и гранични полицаи с канута, които оглеждат крайбрежната ивица. Мъжът е влязъл в морето..

обновено на 22.09.21 в 16:30

Венци и цветя в Силистра в Деня на Независимостта

Венци и цветя поднесоха силистренци пред паметниците на Цар Борис III – Обединител, на Васил Левски и на капитан Георги Мамарчев, пръв комендант и кмет на Силистра в периода 1829-1835 година, в Деня на Независимостта. Граждани, представители на..

обновено на 22.09.21 в 16:23