Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещо време и горещи политически страсти в "Седмицата на бързи обороти"

Пламен Николов, Тошко Йорданов, Филип Станев, Станислав Балабанов бяха съпроводени от полицейски кордон до сградата на Народното събрание заради протестиращи след връчването на мандата от президента - 30 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС
С горещо време и горещи политически страсти ще запомним изминаващата седмица, в която депутатите останаха без лятна ваканция, но не и без емоции около съставянето на кабинета.

Водещите събития – на фокус в „Седмицата на бързи обороти“ по „Хоризонт“:

Три седмици след изборите си имаме кандидат за премиер. Не без натиска на президента Румена Радев и служебния премиер Стефан Янев. И ДПС пак се оказа сериозният прът в намеренията за съставяне на правителство.

„Има такъв народ“ атакуваха двама от служебните министри – на финансите и икономиката. И то в отговор на ДПС, че не желаят в редовен кабинет министри от служебното правителство.

Формацията на Христо Иванов и Мая Манолова очакват имена за министри, за да дадат подкрепа. БСП искат коалиционно споразумение. ГЕРБ няма да участват в обсъждането.

От 9 август ще бъдат плащани пенсиите. 2 милиона и 80 хиляди пенсионери ще получат и еднократната допълнителна сума от 50 лева.

Правителството гласува актуализацията на бюджета

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., като средният им размер ще достигне 550 лв. Предвижда се бюджетният дефицит да бъде 4,4 на сто от прогнозирания БВП.

Повече пари за социални плащания, здравеопазване и бизнеса трябва да има тази година. След обсъждането на параметрите в Тристранния съвет се оказа, че няма недоволни.

В очакване на Covid вълна правителството отпусна 161,6 милиона лева по мярката "60 на 40". Средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет. 

И през август България остава извънредна епидемична обстановка

А за влизането у нас има нови правила. Отрицателен PCR или антигенен тест са задължителни. Дори и да идвате от държава със слабо разпространение на заразата. Докато си го направите, ще стоите в 10-дневна карантина. 

На изпроводяк служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе предложенията за премахване на спецорганите на съдебната власт.

А служебният вътрешен министър Бойко Рашков даде главния прокурор Иван Гешев на…прокурор. Заради изнесени данни, събрани след подслушване. 

Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух. Делото е отпреди 11 години. Градската управа на Пловдив трябва за една година да подобри качеството на въздуха.

Консорциум от български, китайски и турски фирми ще строи завода за горене на боклук в центъра на София. С ирония от инициативата „Спаси София“ честитиха. „ГЕРБ и Фандъкова бързат да затворят всички големи сделки, за да оставят София в дългове и с вързани ръце“, написаха те.

За първи път от 33 години българин се класира за олимпийски финал в плуването на 100 метра бътерфлай. Йосиф Миладинов остана осми след финалния старт. 

Легендата на българската спортна стрелба Мария Гроздева обяви, че ще прекрати кариерата след края на Олимпийските игри в Токио.

Още за водещите събития от изминаващата седмица – чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна