Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученическото състезание “RUN4EU” е в края на август

Снимка: СК Бегач

На 28 и 29 август в София ще се проведе поредното издание на ученическото състезание “RUN4EU”. То е част от Kaufland София полумаратон и се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

RUN4EU - европейското бягане

Събитието е насочено към ученици в различни възрастови групи и има за цел да ги насърчи да се движат повече. Фокусът на инициативата e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст. Основната цел е да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялият начин на живот. По данни на Евростат 90% от жените и 83% от мъжете в България спортуват рядко или никога. При младите хора на възраст между 15 и 24 години делът на слабо активните също е изключително висок – около 57%. По тези показатели България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС, чието население страда от множество здравословни проблеми, причинени от застоялия начин на живот. Затова организаторите на състезанието се стремят да подтикнат подрастващите да спортуват и да прекарват колкото е възможно повече време в движение.

Събитието се провежда и в навечерието на ежегодната Европейска седмицана спорта - инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност в цяла Европа под мотото # BeActive (бъди активен). Тя има за цел да повиши осведомеността за това колко е важен активният начин на живот за всички и да даде възможност на хората да започнат да спортуват.

Участието

в “RUN4EU” може да бъде на индивидуален принцип - на дистанции от 600 метра до 21 км, или групово - отборите изминават цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри, подходящи за всички в ученическа възраст. Участието е напълно БЕЗПЛАТНО, след регистрация на сайта: https://sofiahalfmarathon.com/registration/. Регистриралите се ученици ще получат като подарък специалната бегаческа тениска на инициативата.


Стартовете са, както следва:

* 5 км за ученици - по 5-километровото трасе на Kaufland София полумаратон, старт - на 28.08, в 20:00;

* 10 км за ученици - по 10-километровото трасе на Kaufland София полумаратон, старт - на 28.08, в 20:00;

* 21 км за ученици - по трасето на полумаратона - на 28.08, в 20:00;

* атлетически игри - старт на 29.08, в 10:00;

* 600 м за ученици - старт на 29.08, в 8:00.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.