Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевица - отново по "Неотъпкана пътека"

„Неотъпкана пътека” е фестивал за камерна музика, който набира популярност заради високото ниво и каузите си  - третото му издание ще се проведе в село Ковачевица от 6 до 9 август.

Великолепната природа, древната история и традициите на Западните Родопи са вдъхновяващият фон за концертите с класическа музика в читалище "Светлина", за които в Ковачевица пристигат елитни изпълнители от целия свят - хора с опит и международна кариера. А в основата на това своеобразно музикално общество са организаторите на фестивала: пианистката Лора Чекортова, певицата Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. Активен участник във форума е и неговата кръстница - композиторката Добринка Табакова.

Новите столове в читалищетоНа един от новите столове в залата на читалището има надпис "Столът на Добринка". И може би много скоро всички нови столове ще получат подобни табелки, защото организаторите на "Неотъпката пътека" са измислили интересен начин да подменят мебелите, вместо всяка година да ги събират от местните къщи. Мисията на музикантите е да превърнат читалището в оживен културен център не само по време на летния фестивал, но и целогодишно. А кампанията "Подари стол" дава възможност всеки, който спонсорира "Неотъпкана пътека" с 500 лв, да избере кого или какво да увековечи с надпис.

След една нулева година заради пандемията и невъзможността в Ковачевица да се съберат музиканти от целия свят, сега на фестивала предстои трето издание. Чуйте повече за идеите и програмата в интервюто с артистичния директор Лора Чекоратова - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна