Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гад, гнус и каракурт... В потентния и потаен свят на насекомите

Снимка: www.pixabay.com

„Гад“ и „гнус“ – така често се определят насекомите от хората, особено когато им създават сериозни проблеми. За доц. Николай Симов, ентомолог в Националния природонаучен музей при БАН, именно „гад“ и „гнус“ откриват цял нов невероятен свят, късче от който той сподели със слушателите на „Изотопия“.

„Независимо от езика, в по-северните страни комароподобните насекоми се наричат „гнус“, защото наистина са много неприятни“, с усмивка коментира доц. Симов, който уверява, че е „много добър приятел на дървениците“, въпреки че неведнъж са му пускали кръв.

Дървениците – една наистина травматична любов


Каквото и да си мислите за дървениците, те са много грижовни родители (както повечето насекоми), категоричен е ентомологът. Например при водните дървеници женската снася яйцата върху гърба на мъжкия и той ги носи.

При различните дървеници оплождането може да е доста травматичен за женската акт. Мъжкият може да пробива тялото ѝ на различни места по няколко пъти на ден. „За да гарантира, че е единствен, мъжкият има различни подходи. Например, както и при божите кравички, се закачат заедно и известно време си ходят закачени“, обяснява доц. Симов, според когото насекомите като цяло са много потентни.

Черната вдовица и нейният овчи враг 


Паяците от вида на черната вдовица в България са доста редки, а по-популярни са с името „каракурт” („черен вълк”). „Дори едрите животни не са толкова устойчиви на отровата на този паяк, откъдето идва и названието. Човекът може да издържи, особено ако си помогне сам. Отровата е термолабилна. В миналото, когато паякът не е бил толкова рядък по нашите земи, начинът е бил да докоснеш клечка кибрит до мястото на ухапването. Така човек може да си спести два-три дни много тежко неразположение“. Често конете стават жертви на отровата на паяка. „Колегите на запад от Ниш направиха експеримент, при който заек е ухапан от черна вдовица, а те постепенно му режат части от тялото. Според мен животното умира от шок, а не от отровата“, коментира Симов. Той припомня думите на известния зоолог Пенчо Дренски, че най-устойчивото животно на този паяк е овцата, която разравя гнездата му и понякога може би го изяжда.

За мъжките и женските комари с обич (и репелент)


Комарите имат най-бързите мускули. Дори и да им скъсите крилата, те могат да постигнат 600 съкращения в секунда, казва доц. Николай Симов. По думите му цикадите се опитват да гонят тези „еволюционни супергерои“, защото също са много бързи. Цикадите са безопасни за хората, но звукът им е дразнещ, допълва експертът. На въпрос дали е вярно твърдението, че само женските комари ни хапят, Симов отговаря: „Женските двукрили обичат кръв, но ако сте растение, и мъжките може да хапнат от вашия нектар“.

Ентомологът е категоричен, че ако нямаше комари, в света вероятно щяха да изчезнат и други видове – птици, прилепи и риби, които разчитат на ларвите на комарите за храна.

Симпатичните кърлежи


Когато хората кажат „кърлежи“, си мислят за част от акарите, които са гигантски на фона на останалите, коментира още специалистът по насекоми. „Това, което сме свикнали, да ни се впиват и да ни пренасят болести като междинен гостоприемник, е малка част от живота им“, оправдава ги доц. Симов, според когото кърлежите са „много симпатични“. За него има далеч по-неприятни видове акари. Например такива, които живеят в носните кухини на бозайниците, в слузните канали или под кожата.

Как мухите опрашват растения, защо калинките не са плажни нашественици, какви странни любовни ритуали имат някои насекоми и могат ли да задминат сексуалните фантазии дори на хората?

Можете да научите много за наглед досадните гадинки, които ни тормозят, като си пуснете цялото интервю в звуковия файл.

Снимки: https://pixabay.com/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна