Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христев: Връчване на втори мандат, Хр. Паунов: Трябва гласуване в НС

| обновено на 10.08.21 в 16:57
Снимка: Ани Петрова

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран. Според бивши конституционни съдии няма нужда от специално заявяване за оттегляне на кабинета. Има и теория, че това решение на ИТН ще сложи край на парламентарната рулетка, според други тя ще продължи. 

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

В предаването "12+4" Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз, обясни: 

"Следва кандидатурата за министър-председател да бъде подложена за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Ако най-голямата парламентарна група вземе решение и респективно кандидатът за премиер зачете това решение, здравият разум налага да се констатира под определена форма в рамките на Народното събрание, че в така предписаната процедура се стига до неуспешен краен резултат и да се пристъпи към следващата стъпка - възлагане на мандат на втората парламентарна група... Логично е, когато предложеният кандидат за премиер декларира, че се отказва, не можете да го поставите за гласуване в Народното събрание". 

Николай Хаджигенов: Изявлението на Слави е забавно, но няма правна стойност 

Христев смята, че "имаме политически субект, който цели да взриви политическата система или това, което имаме като конституционен модел". 

Според Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Пловдивския университет, в тази ситуация могат да се очертаят две хипотези

"Кандидатът за премиер официално да оттегли състава на Министерския съвет. Доколко това не противоречи на решение на Конституционния съд е трудно да се коментира на прима виста. Би могло да се приложи хипотезата и гласуването да не попадне в дневния ред на Народното събрание, и да се пристъпи към връчване на втория проучвателен мандат. Това е по-хлъзгавият вариант. По-чистият вариант е да се проведе гласуване в Народното събрание". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна