Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на работещи в „Автомагистрали - Черно море“

Снимка: БГНЕС

Работници от дружеството „Автомагистрали - Черно море“ излязоха на протести на четири точки в страната. Те недоволстват, че не са получили заплати за работата си по ремонта на участъка от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора.

Този ремонт беше възложен от Пътната агенция чрез държавното дружество „Автомагистрали“, чиято дейност обаче е блокирана от служебното правителство в рамките на проверката за правени авансови плащания без договори.

Едната блокада беше организирана на 165-ия километър на магистрала „Тракия“, но органите на реда осуетиха плана на протестиращите. Очаква се те да поемат на шествие по магистралата. Причината за недоволството им са неизплатени 37 милиона лева от АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ за ремонт на АМ „Тракия“.

В тази сума влиза заплащането за вече изработен труд, заяви инж. Тодор Кятовски, член на синдикалната организация към КНСБ и ръководител на обекта на АМ „Тракия“:


„Ние имаме да получаваме заплати за един месец, а за следващия месец нямаме никакви средства и сме силно притеснени, че няма да можем да дадем заплатите следващия месец. От април месец досега имаме напуснали 115 човека, които са обучени кадри, дългогодишни кадри, но поради липсата на пари хората напускат, което ни причинява сериозни трудности в работата“.

Отделно притесненията на протестиращите са свързани със спиране на тока, на газта и липса на доставка на нафта. От понеделник се преустановява работния процес, което ще ощети около 1000 работници.

Стотици служители на „Автомагистрали - Черно море“ блокираха междувременно пътния възел Белокопитово край Шумен.

Само за последния месец заплати не са получили близо 800 служители. Закъсняват плащанията и към доставчици на горива и строителни материали, твърдят от фирмата.

Ето какво казаха протестиращи край Шумен:

„Ние имаме договор с „Автомагистрали“, там всичко е упоменато, ние си изпълнихме нашата работа, бяха два лота, единият е пуснат април, другият го изпълнихме май. Така че е най-нормално да си получим парите. Имаме контрагенти, нямаме ресурс, трябва да спираме работа, да освобождаваме хора. Имаме вече 130 напуснали“.

За половин час беше затворено движението и по пътя Русе - Варна. В този район фирмата „Автомагистрали - Черно море“ АД изпълнява обект, чието изпълнение закъснява с един месец поради липса на финансиране.

Снимка: Ася Пенчева

Протестиращите разпънаха 100-метров национален флаг и затвориха движението по пътя Русе - Варна. Исканията им са за изплащане на задълженията от страна на държавата за обектите, които изпълняват работниците на „Автомагистрали - Черно море“. По време на протеста с декларация служителите на фирмата се обърнаха към президента и правителството.

„Личният състав започва да напуска, знаете как е с кадрите в днешно време, много е трудно да се работи. В момента русенската група работим по II-23 Русе-Кубрат, от май месец нямаме регулярни доставки на нужните ни ресурси и материали – газ, дизелово гориво, цимент“, каза синдикалният лидер от КНСБ към фирмата Пламен Петков и допълни, че протестите ще продължат до изплащане на дължимите средства от страна на държавата

Работещи в „Автомагистрали - Черно море“ протестират и пред сградата на Министерския съвет с искане за изплащане на дължимите пари.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството  извършват проверка на сключените с дружеството договори.

Ведомството ще се обърне към прокуратурата, за да бъде решен казусът с неизплатените средства, съобщи служебният ресорен министър Виолета Комитова и посочи, че „пари няма“.

Комитова: Дори и да платим на "Автомагистрали - Черно море" може да нарушим закона, а и няма пари

Предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на дружеството „Автомагистрали“ са възложили дейности, за които няма реално осигурени средства.

Иначе „АМ - Черно море“ са си свършили коректно работата с изключение на двукратното забавяне и пускането на обекта месеци по-късно от срока. 

В позиция от синдикалната организация на КНСБ в дружеството "Автомагистрали - Черно море" се казва, че твърденията за закъснение на извършените строително-монтажни работи са неверни. От дружеството ще продължат с протестните си действия до получаване на парите по договора.

Протест на служители на „АМ-Черно море“ блокира важни пътни отсечки

Протестът в София/БГНЕС

„Автомагистрали - Черно море“ ще блокира пътища заради неизплатени средства

Протест на АМ „Тракия“ при 165-ти километър край Чирпан в посока Бургас

Протестът в Шумен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна