Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„101 отбивки: Презареждане“ – начин да преоцениш връзката си с природата

След шест книги, хиляди километри, пропътувани из цяла България, и липсата на сън, но пък със сърце, открило повече от един дом, Иван Михалев отново издаде своите „101 отбивки“.

„Тази книга се роди точно като някакъв вид опит за отърсване от всичко това, което ни сполетя по време на пандемията, тогава си казах: „Добре, всички имаме нужда от това презареждане“, сподели в „Артефир“ авторът пътешественик.

Седмият му пътеводител носи именно това заглавие и отявлено послание – „Презареждане“. Отбивките в него са непознати дестинации в страната, магични, привлекателни и малко известни забележителности, които не могат да бъдат открити в списъка на „100-те национални туристически обекта“ и не съдържат скрити реклами на хотели и заведения. Те водят само до тайни водопади и пещери, тракийски светилища, причудливи скални феномени, древни мегалити, вековни дървета, китни села и архитектурни резервати. Все места, които приканват човек да ги сподели, но не просто в социалните мрежи, а с близките си хора, с които иска да ги изживее. Много от тях са чисто нови – открити или създадени в последните година-две, с една-единствена цел – хората да отпразнуват живота, като се сближат с природата и забравят за пандемичните времена.

Такива места са вълшебният „Златен парк“ до Луковит, който е и на корицата на книгата, и „Люлката на любовта“ – местност над Велико Търново, от която се открива гледка към Царевец и Трапезица. Според Иван Михалев те са пример за желанието на хората да сътворят нещо ново, доказвайки за пореден път, че животът е по-силен от всичко.

До много от новите дестинации в „101 отбивки: Презареждане“ няма пътеки и маркировки, но пък откриването им е едно истинско предизвикателство и бягство от ежедневието. Книгата на Иван Михалев за пореден път говори за пътуването като начин на живот.

„Знаете, има една такава поговорка, че домът е там, където е сърцето. Когато човек посещава такива магични места като Емона, като Орцево – села с великолепни гледки, като разни екопътеки, от които се виждат всички родопски язовири… те някак си му се отпечатват в съзнанието, в тази част от неговия живот. И аз имам много такива места, пълен съм с домове навсякъде в България“, допълни авторът на новите „101 отбивки“.

Писането на тази седма по ред книга го отвежда в последната джунгла на Европа – Странджа, където за първи път го взима на стоп патрул на полицията. 

Докъде точно го придружава той обаче и кои са българските Малдиви – чуйте в звуковия файл.

Снимки – Отбивки ФБ профил
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна