Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София с искания за гаранции за присъствена учебна година

| обновено на 31.08.21 в 21:08
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

От гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“ организираха протест пред сградата на Здравното министерство с искания за гаранции за присъствена учебна година. 

Демонстрантите взеха участие в мирно шествие до сградата на парламента, за да се срещнат с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който е на изслушване в Комисията по здравеопазване.  Срещата обаче не се състоя, тъй като министърът напусна сградата през друг изход.

Събралите се родители, учители, университетски преподаватели и учени, призовават за спешна и съвместна реакция от съответните институции, които да гарантират присъственото обучение в училище, както и да набележат мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 сред учителите и учениците.

Според тях, децата прекалено дълго са били затворени, месеци наред пред компютрите в рамките на една и половина учебна година. Това е навредило на интелектуалното, физическото, социалното и психическото развитие на учениците.

От обединението "Да запазим училището като средище за децата ни" посочват, че институциите в другите държави работят за осигуряване на присъственото обучение през новата учебна година. Родителите са убедени, че при затягане на Covid мерките училищата трябва да бъдат затваряни последни и отваряни първи. 

В отворено писмо до министър-председателя, президента, председателя на Народно събрание и омбудсмана на България от гражданската инициатива заявяват, че в условията на пандемия от Covid-19 системно се пренебрегват и омаловажават потребностите на децата и се жертват техните интереси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна