Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СПЕЕ подкрепя внесени закодателни промени от Асен Личев във водния сектор

Природозащитни и риболовци са против промените

Водноелектрическа централа на язовир "Копринка".
Снимка: БГНЕС

Природозащитните и риболовци от цялата страна протестираха преди дни на няколко места, сред които и София срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и наредбата за ползване на повърхностните води. Промените са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември 2021.

Според представители на риболовното Сдружение "Балканка" с предложените промени се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждане на водни централи в защитени зони.

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, "надрусано" с ВЕЦ-ове

"С изключение на три ВЕЦ-а в България всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в НАТУРА 2000 зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в зоните от НАТУРА 200 като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места", каза преди дни Димитър Куманов от "Балканка".

Право на отговор поискаха и от Съюза на производителите на екологична енергия.

"На първо място искам да отлича инициативата на министър Личев и министерството на околната среда и водите за изменението на Наредбата за ползване на повърхностните води, която е явно в противоречие  със Закона за  водите в сегашния си вид. Внесено е предложение за изменение на тази наредба и когато този процес завърши ще се премахнат незаконосъобразните  разпоредби  с потенциал да унищожат водноелектрическите централи в България и цялата хидроенергетика в страната, която е гръбната на зелената енергия. Без българска хидроенергетика без българските водноелектрически централи – държавни и частни зеленият преход на България е невъзможен. Невъзможно е и постигането на целите по Зелената сделка. Внесен е официален експертен доклад в министерството на регионалното развитие и благоустройството от архитект Влади Калинов, директор на Дирекция „Национален строителен контрол“  за разрешаването на ситуацията с водохващащите съоръжения на водноелектрически централи, част от тях са изградени в коритата на реките и това е публична държавна собственост“, каза за БНР Георги Тошев от Съюза на производителите на екологична енергия.

По думите му в експертния доклад се решават проблемите по законосъобразен и устойчив начин.

"Когато в най-скоро време тези два процеса по изменение на наредбата и уреждане на статута на водохващащите съоръжения в коритата на реките бъде завършен българските граждани и домакинства ще получат евтина екологично чиста електрическа енергия.  Държавата ще  се обезщети за ползвания неин ресурс със задна дата и занапред напред, а бизнесът ще работи предвидимо устойчиво, което е  единственият търсен ефект".

Според него българската хидроенергетика винаги се е развивала в посока пълна синергия между околна среда, общество и икономика.

"Чуват се мнения от различни организации  - най-активна сред тях е Сдружение  Балканка“, но тези хора са хората, които искат българските граждани за пореден път да обеднеят. Съюзът на производителите на екологична енергия е за обществен дебат на основата на честност, прозрачност и спазване на правилата от всички". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени