Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

Това, което екоминистърът прави, е корупция на квадрат, смята природозащитникът от риболовно сдружение „Балканка“

Снимка: Здравко Петров

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември.

Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест

Изменя се чисто нова наредба, приета само преди 5 месеца, посочи пред БНР инж. Димитър Куманов от риболовно сдружение „Балканка“.

Абсолютно законосъобразно Наредбата за ползване на повърхностните води изисква от инвеститорите, собственици на ВЕЦ-ове, да предоставят документи за учредено възмездно право на строеж в коритата на реките, които са публична държавна собственост, поясни той. По думите му с промените се нанасят финансови щети на държавата.

Те са откраднали реките ни, не плащат нищо на държавата, а при маловодие пресушават и убиват реките, коментира инж. Димитър Куманов в предаването „Преди всички“.

Министърът иска да узакони тази ситуация за вечни времена“, заяви Куманов, който определя ситуацията със Закона за водите ситуацията като още по-ужасяваща.

Сега строителството на ВЕЦ-ове в Натура 2000 е забранено от 2010 година. Имало е неуспешни опити отново да се разреши такова, уточни Димитър Куманов.

„В България имаме 164 такива ВЕЦ-а, построени в Натура 2000, които на практика заплашват интегритета на мрежата Натура 2000.“

Пуснати са жалби до Европейската комисия и предстоят наказателни процедури за това, че са разрешени толкова много без оценки на въздействието, изтъкна Куманов.

И сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в Натура 2000 зоните. Основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места. Дори Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, цялото „надрусано“ с поредица ВЕЦ-ове един след друг, както е по река Искър от Своге надолу.“

Ще окажем страховита съпротива“, заяви Куманов. 

„Ще ги съсипем от протести. Ще пуснем нови жалби до Главна дирекция „Околна среда“. Досега сме пуснали 13 на тази тема и срещу България се води пилотна процедура, която ще прерасне в наказателна.“

Според инж. Куманов това, което екоминистърът прави, е „символ на корупцията в тази държава“ и „корупция на квадрат“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21
Николай Панайотов

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“ . Пътеката е създадена от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Това е поредната устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа , след като преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:22

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства...

публикувано на 14.10.21 в 17:06

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а..

публикувано на 13.10.21 в 15:12

Лесовъди разказват приказки за гората в столични училища

Лесовъди от ИАГ разказват приказки за гората в училищата, каза в "Преди всички" Петя Славчевска, експерт в агенцията по горите. "Това е наша традиционна мисия - да положим семенцето на любовта към гората още в най- ранна възраст. Децата много се забавляват и участват с цялата си емоция и сърце в тези занимания, които им предлагаме по един..

публикувано на 13.10.21 в 13:58
Доц. д-р Елисавета Пенева

Елисавета Пенева: 50% от климатичните промени се дължат на човешката дейност

„Почти всички науки тръгват от Аристотел. Той е бил невероятен човек - химия, биология, почти във всяка наука, ако се заровиш коренът идва от Аристотел. Той е написал първите съчинения за метеорология. Много от явленията, които са били в небето той ги е наблюдавал и описал", каза за БНР доц. д-р Елисавета Пенева, ръководител катедра..

публикувано на 12.10.21 в 19:02
Голям иглен връх в Антарктида

Дойчин Боянов описа в книга пътеките във "Витоша"

"Целият ми живот е минал в тази планина. Аз не се оплаквам, хваля се с това нещо, защото тя ми е дала хоризонта за всичко, което впоследствие ми се случи. Самият този сборник ме прави много щастлив, защото колкото и да си мислех, че познавам планината и няма какво да ме изненада в нея се оказа абсолютно самохвалство от моя страна - напротив..

публикувано на 10.10.21 в 21:32