Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата "Аполон Токсофорос

Снимка: apollonia.bg

Камерният ансамбъл “Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата "Аполон Токсофорос". Тя се присъжда от фондация „Аполония" на изявени български творци за значим принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Камерният ансамбъл “Софийски солисти“ получи наградата "Аполон Токсофорос"

Със сюитата "Дон Кихот" на композитора Георг Телеман и една интересна концертна програма, представена от виртуозния ансамбъл "Софийски солисти"  беше поставено началото на 37-то издание на празниците на изкуствата "Аполония". Минути преди откриването артистичният директор на "Аполония"  Маргарита Димитрова връчи наградата "Аполон Токсофорос" на дългогодишния диригент на състава проф. Пламен Джуров. 60 години дълъг период на създаване, утвърждаване чества ансамбъл "Софийски солисти".

„Аполония"  е един заразителен пример в областта на културата и на туризма. Не съм си представял, че още първите издания ,които съм виждал  тук може да предизвикат толкова интерес и подражание в други Черноморски градове. Сега има много фестивали, но „Аполония" продължава да бъде уникален, защото е от малкото, ако не единственият фестивал, който събира видовете изкуства на едно място. При това ги събира след една много щателна и точна селекция  - кой участва, с какво и каква тематика има. Като прибавим към това и средата, в която се провежда фестивала - тази непринуденост, контактност, защото фестивала е празник. Празникът не може да бъде само между музикантите, тук е между музикантите и публика, между музиканти,  артисти, художници, писатели. Сцепление на интелигенцията и дейците на изкуствата", каза за БНР проф. Пламен Джуров.

Съставът е създаден в друг политически строй и друг принцип на разпространение на музикалното изкуство.

"Сега попадаме в една среда, която е квазипазарна, кавазикултурна, но има грижи към съставите особено от гледна точка на Столичната община към нас. Но е много по-трудно. Едно време имаше целенасочена политика за международните изяви на българските състави. Сега всеки се оправя сам или чакаш някои да се сети за теб".

На 31 август по време на "Аполония" зрителите ще видят моноспектакъла на Мария Касимова-Моасе "Свободно падащи истории".

Тя сподели, че когато представяла първите си две книги пред  различна аудитория започнала да разказва истории.

"Аполония" започва в Созопол, над 50 събития са програмата

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна