Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камерният ансамбъл“Софийски солисти“ получи наградата "Аполон Токсофорос"

Снимка: БГНЕС

Камерният ансамбъл“Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата Аполон Токсофорос. Тя се присъжда от фондация „Аполония" на изявени български творци за значим принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.
 В Амфитеатъра на Созопол с концерт на  формацията и със специалното участие на цигуларката Лия Петрова беше открит фестивалът на изкуствата. Той започна със сюитата „Дон Кихот“ на композитора Георг Телеман. Лия Петрова заяви:
Това е като един маратон на изкустството, от който имаме толкова много нужда, след толкова дълго време с пандемията, този момент не беше лесен. Повече от всякога е подходящо да се съберем навън и да се наслаждаваме на музиката и изуството.
Много мъчителни бяха тези 2 последни години за артистите и публиката подчерта  артистичният директор на „Аполония“ Маргарита Димитрова:
Това, което правим ние,е същото. Аполония 37 години  радва публиката си и се надявам,че ще продължим  да бъдем заедно.
За наградата проф.Пламен Джуров, който повече от 30 години е диригент на ансамбъла „Софискии солисти“каза:
Наградите на Аполония досега отличиха личности, които завинаги ще останат в историята на българската култура.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Графики на изявени художници са изложени в Заседателната зала на Община Бургас

Забележителна експозиция, която включва творби на знакови бургаски автори е изложена в Заседателната зала на Община Бургас. Изложбата, включва 10 графики от фонда на Българска художествена галерия „Петко Задгорски“, като 8 от тях са на бургаски автори. Творбите представят богатството и разнообразието на различни графични похвати и техники. Представени..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

4 златни и 3 сребърни медала за бургаски балерини

Балерините от детски балетен театър “Капка” се завърнаха с 4 златни и 3 сребърни медала от  5-ото юбилейно издание на националния танцов конкурс за класически балет, характерни и съвременни танци “България танцува” в Димитровград. Те се състезаваха в раздел класически танц. Стипендия за отлично представяне в раздел Класически танц бе присъдена на..

публикувано на 07.12.21 в 17:29
Снимки от генералната репетиция на операта

Оперният шедьовър "Мадам Бътерфлай" на бургаска сцена

Бургаската опера представя тази вечер „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Музикалният спектакъл, който е под режисурата на Александър Текелиев, разказва драматичната любовна история между японска гейша и американски моряк, в главната роля е сопраното Йоана Железчева: „ Това  е моята любима роля , защото тук е описана тази чиста..

публикувано на 07.12.21 в 13:22

Балетна школа „Лебед“ представя „Страната на сладките“

Балетният спектакъл "Страната на сладките" по музика на П. И. Чайковски ще бъде представен на  15-ти декември 2021г. (сряда) от 19.30ч в Културен Дом НХК – Бургас В него участват ученици на балетна школа "Лебед" и гости професионални балетисти.  Спектакълът се реализира със сътрудничество на "Група за ориенталски танци "Амал" към сдружение..

публикувано на 07.12.21 в 12:59

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

обновено на 07.12.21 в 10:03

Започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол

В Ямбол започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов”. Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж” и ще продължат до средата на 2023 година. Предвидените по проект средства са близо 4 300 000 лева.  Предвижда се обликът на галерията, част от която е и сградата на бившата синагога, да остане непроменен, подчерта..

публикувано на 07.12.21 в 09:02

Бургаският художник на годината е Георги Петков

Бургазлията Георги Петков е отличен за Художник на 2021, сред номинациите бяха още  Йордан Ангелов и Иво Бистрички. Връчването на приза стана по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното ѝ издание се представят над 100 творби на 65 автори. Петков каза: Голяма чест е, че..

публикувано на 06.12.21 в 15:18
Подкасти от БНР