Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 40 лекарства хронично липсват от години на нашия аптечен пазар

Николай Костов: Липсват доста лекарства и антибиотици, включително подходящите за деца

С 300 на сто е нарастнало търсенето на антибиотците за децата

Николай Костов
Снимка: Ани Петрова

„От доста време липсват в аптечната мрежа два антикауголанта – антитромботични препарата и един вид протеин, използван традиционно при лечение на ревматологични заболявания, но при пациенти с Covid- 19, те се изнасят. Липсват в момента няколко антибиотици“, и Каза в „Преди всички“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки за дефицита на лекарства в аптечната мрежа заради Делта вълната.

„Но тези антибиотици могат да се заменят с други, затова не е тревожно, липсват обаче редица други лекарства - за ревматоиден артрит, астма. Търсят се най-вече антибиотиците за лечение на Covid- 19. Последните две седмици с около 40 на сто е нараснало търсенето на антибиотици, като тези за деца с около 300 %, което говори, че Делта вариантът засяга децата. 

Но Министерство на здравеопазването е наясно с дефицитите чрез своята информационна система за наличностите и потреблението на лекарства, така че се вземат мерки, но само за някои медикаменти", заяви още пред БНР Костов.

БГНЕС

"Има още много други лекарства, на които трябваше отдавна да бъде забранен износът, както за антикуагулантите, за които МЗ забрани, други лекарства, които не са свързани с коронавируса. Те са оригинали лекарства, които се изнасят от нашата страна, пациентите губят от това и няма откъде да си ги набавят, а те са скъпоструващи и животозастращяващи.

Затова този система трябва да се използва по-добре от МЗ. В това число има около 40 лекарства, които хронично липсват от години на нашия аптечен пазар – част от тях са незаменими и няма алтернатива за тях. Затова трябва да има забранителни списъци за износ на липсващите медикаменти", посочи Костов.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР