Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал за заплаха за убийство към Ива Митева

| обновено на 03.09.21 в 15:26
Ива Митева
Снимка: Ани Петрова
В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство към председателя на парламента Ива Митева. Това съобщиха пред журналисти парламентарният председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите им това е станало, след като тази сутрин Митева обяви, че законови промени, засягащи Националната служба "Охрана", са приети на първо четене. Те намаляват броя на лицата, които службата е длъжна да охранява. Става въпрос за имейл до министерството на правосъдието, изпратен малко преди обяд, съобщиха двамата депутати.


Самите промени бяха приети на първо четене в четвъртък след спорове около наличния кворум при гласуването им.

Председателят на парламента Ива Митева съобщи, че е научила за получена в министерството на правосъдието заплаха за живота й  по време на среща с началника на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев в кабинета й:

"Г-н Тонев просто си тръгна сърдит, защото аз го попитах как е възможно точно в 11,40 часа да се случи това и не е ли доста странно. Не правя никакъв намек, просто казвам фактите. От там нататък те са длъжни да ги проверят. Какво да ви кажа - мен не ме е страх, по-скоро ме е страх за близките ми. Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен. Значи, че всеки един сигнал ще спъва работата ни  и ще пресича всякакъв процес за промяна".

Националната служба за охрана е получила сигнал за отправена заплаха за убийството на парламентарния председател Ива Митева повече от 14 часа след отправянето на заплахата. Това става ясно от изпратена от НСО информация, че е получила в 11:40 днес сигнал за отправена заплаха към охранявано от нея лице.

От Министерството на правосъдието пък опровергаха първоначалната информация, че заплахата за убийство на Митева е получена днес. От пресслужбата на министерството обявиха, че имейлът със заплахата е получен малко след 21.00 ч. вчера и че са сезирали компетентните органи.

"До момента такъв сигнал не е депозиран от правосъдното министерство в прокуратурата", посочи от своя страна главният прокурор Гешев, който беше дошъл в Народното събрание за заседание на правната комисия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна