Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в НС заради гласуването на промени в Закона за НСО

| обновено на 02.09.21 в 17:59
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание днес завърши със скандал и неяснота дали промените в Закона за Националната служба за охрана са приети в нарушение на парламентарния правилник.

Наложи се председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов да направи забележка на парламентарния шеф Ива Митева.

"Ако Ви се прибира - прибирайте се".

Според Ива Митева, като вносител на един от законопроектите, функциите на НСО трябва да бъдат ограничени до охрана.

"Смятам, че това е служба за охрана, а не е служба за транспортни услуги".

Вносителят на другия проект Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме!"  влезе в спор с Десислава Атанасова от ГЕРБ трябва ли главният прокурор да остане извън кръга на охраняваните лица.

"Изземаме този изкуствен ореол, създаден да замести реалната нужда".

"Не знам да има държава в света, която да не полага усилие по отношение сигурността на главния си прокурор. Няма значение дали той се казва Гешев или Пешев, или някакъв друг".

Двете заместник-председателки на НС Росица Кирова и Виктория Василева влязоха в спор дали текстовете са приети, тъй като в залата имаше кворум, но гласуваха под 121 депутати. Сред шума и дрязгите остана един самотен въпрос - "Решението прието ли е или не е прието?". Депутати от различни парламентарни групи се обвиниха взаимно в непознаване на Правилника на Народното събрание.

Валидно ли е гласуването

Според ИТН, ДБ и "Изправи се, БГ! Ние идваме!" са били необходими половината плюс един от регистрираните присъстващи след поименната проверка, за да бъдат прокарани промените в Закона за националната служба "Охрана".

"По новия правилник на това НС, след като има регистрирани над 121 човека поименно и след като повече от половината са гласували за предложенията, трябва да бъдат приети", каза Станислав Балабанов.

"Променихме новия правилник точно заради подобни случаи и тези закони бяха приети", уточни Ивайло Мирчев.

"Сега е различно обаче, но много по-различно от предишния парламент. Тогава хипотезата беше друга", допълни Николай Хаджигенов.

Според ГЕРБ обаче текстът в новия правилник е напълно ясен. Александър Ненков подчерта:

"Двата законопроекта не бяха приети, тъй като спомняте си , че още преди предишния парламент г-жа Ива Митева беше човека, който включи в новия правилник именно ясната формулировка в правилника, че трябва да имаш необходимите 121 народни представители при гласуване, за да може един законопроект да бъде приет".

Партиите на промяната разчитат председателят Ива Митева отново утре да подложи на гласуване законопроектите.

"Всички сме спокойни, чакаме утре да стане 9 часа и да започнем отново. Има стенограма".

ГЕРБ обаче припомни, че това е недопустимо и се позоваха на член 81 от Конституцията, съгласно който НС приема законите и други актове с мнозинство, повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство, което, по думите им, автоматично означава, че за гласуване на законопроекти са необходими минимум 121 гласа "за" и тълкуването на правилника трябва да се съобразява с тази конституционна норма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25
Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на Юлия Навалная

Съд в Москва разпореди арест на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в сибирски затвор в началото на тази година, съобщава Ройтерс. Заповедта означава, че Юлия Навалная, която живее в Германия, ще бъде задържана ако стъпи отново на родна земя. Според руските магистрати тя следва да бъде издирена заради членуване в екстремистка..

публикувано на 09.07.24 в 19:20
Димитър Главчев

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна,..

публикувано на 09.07.24 в 19:10
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11