Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Груев: Съединението е общонароден акт

Доц. Михаил Груев
Снимка: Божидар Любенов

"Няколко са нещата, които според мен очертават профила на този ден като кулминация на един порив на българите, който започва след Берлинския конгрес, но кулминират през 1885 година. От лятото започват чествания на годишнина на подвиг на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които  се превръщат в повод за избухване на силни съединистки вълнения в Сливен, Карлово, в други градове в Източна Румелия и това напрежение се запазва през цялото лято на годината. То кулминира на 2 септември с едни вълнения в Панагюрище, след това на 4 септември в Пазарджик", каза за БНР доцент Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Сред документите с най-важно значение, свързани със събитията от Съединението той посочи прокламацията на д-р Георги Странски, временно изпълняващия  длъжността  генерал губернатор до поемането на администрацията от българския княз. А също и прокламацията от Комитета начело със Захари Стоянов за провъзгласяване на Съединението.

"Това са важни документи, които очертават целия дух на времето, на ентусиазъм, на всенародно опиянение от възможността за постигане на национално единство“, допълни в предаването „Преди всички“ доцент Груев.

По думите му девизът „Съединението прави силата“ е използван в Гарибалдийското движение и в националното освобождение. При построяване на сградата на Народното събрание се взема решение за поставяне на този девиз на фасадата на сградата на Парламента. Още преди Съединението се налага като основен български лозунг.

„Рядка ситуация в българското общество. Може би няма друг политически акт в новата и най-новата история на България, който да бъде в такава степен общонароден, който да бъде до такава степен консенсусен, защото няма политическа група, личност, фигура, която в онзи момента да се обява против Съединението.

Доц. Михаил Груев заяви, че Съединението е едно от малкото събития в националната история, които българите извоюват сами благодарение единството си, сплотеността си и волята за общ съвместен живот .Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени