Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Янков: Има съмнения, че имотите, които ползва Доган в "Росенец", са на фирми с фиктивен бизнес

Нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари в "Росенец", посочи още Янков

Калоян Янков
Снимка: Силвия Великова

„Г- н Ахмед Доган не е обикновен пенсионер, както се опитва да ни го представи г- н Хамид.  Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лиза“, коментира пред БНР Калоян Янков от "Демократична България", председател на Комисията „Росенец“.

„Тук имаме две различни фирми с фиктивен или симулиран бизнес – тоест това е хипотезата, в която ние викаме г-н Доган. Викаме го,  защото ползва тези имоти и защото има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са и свързани с него.

Хамид Хамид: Ахмед Доган не е поканен в комисията "Росенец"

"Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка "Росенец", другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 година е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 година в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн.лв. и приходи от продажби 611 хиляди лева.

Това много ме озадачи - това означава, че фирмата е във фалит.  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган", поясни още в "Преди всички" Калян Янков.

"Това е видим регулаторен похлупак за нарушения - това е валидно за "Росенец" - нашата комисия установи 6 класически индикатора за пране на пари", каза още Янков.

Още по темата - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна