Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Талибаните трябва да заслужат признание от международната общност

Американският държавен секретар с визита в Германия, където се срещна с евакуирани афганистанци в базата "Рамщайн"

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън участва от Германия във виртуална среща с представители на около 20 държави за ситуацията в Афганистан. Преди това Блинкън се срещна с германския външен министър Хайко Маас и с евакуирани в базата „Рамщайн“.

„Рамщайн“ е най-голямата американска военно-въздушна база извън САЩ . В момента през нея минават всички евакуирани от американските сили от Афганистан.

11 000 души, евакуирани от Афганистан, сега се намират в „Рамщайн". От там те ще бъдат прехвърлени със самолети в САЩ. 23 000 афганистанци вече бяха прехвърлени от Европа към Съединените щати.

Блинкън пристигна в базата днес на обяд и се срещна с афганистанци:

„Германия от над 20 години е наш партньор от неоценима важност. И в сегашната спасителна акция от Афганистан работим заедно и разчитаме на тях“, заяви той.

Блинкън и Маас се включиха и във видеоконференция със свои колеги от други държави, по време на която обсъждаха каква да е стратегията в региона от тук нататък.

Американският първи дипломат заяви, че талибаните трябва трябва да заслужат признание от международната общност и така да спечелят своята легитимност:

"Талибаните търсят международно легитимиране. Каквото и да е легитимиране - всякаква подкрепа - трябва да бъде спечелена". 

Блинкън призова също талибаните да позволят евакуация с чартърни самолети на американски граждани и афганистанци.

Според германския външен министър Хайко Маас формирането вчера на временно правителство в Афганистан, което не включва представители на други политически сили освен талибаните, не е сигнал съм света за повече сътрудничество и стабилност в Афганистан.

Междувременно Валентина Матвиенко - председателката на горната камара на руския парламент, заяви, че Русия ще бъде представена от посланика си на церемонията по встъпване то в длъжност на правителството на талибаните. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени