Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, ЕС и ООН изразиха притеснения за обявеното вчера от талибаните правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Европейският съюз и ООН изразиха притеснения за състава на обявеното вчера от талибаните временно правителство.

То е съставено само от мъже, само талибани, вътрешният министър е издирван от ФБР за тероризъм, премиерът е в черния списък на ООН, а министърът на отбраната е син на бившия талибански лидер Молла Омар.

От Държавния департамент на Съeдинените щати отбелязаха, че обявените имена в кабинета на талибаните са само от вътрешния кръг на движението и техни близки сътрудници. Отчита се и че няма нито една жена в правителството. Вашингтон изразява загриженост за принадлежността и връзките на някои от членовете на кабинета.

Говорител на Държавния департамент допълва: "разбираме, че талибаните представиха това като служебен кабинет, но ще съдим по техните действия, а не думи".

Новите управляващи не спазиха обещанието си в правителството да бъдат включени и представени различните етнически и религиозни групи в обществото, се казва в позиция на Европейския съюз.

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович обяви, че Брюксел е готов да продължи с хуманитарната помощ за Афганистан, но ще следи внимателно ситуацията в страната.

"В момента правим оценка на ситуацията, за да сигурни, че хуманитарната помощ отива при хора, които наистина се нуждаят от нея. В страната има вътрешно разселени лица, има вътрешна миграция, затова трябва да продължим, но да процедираме много внимателно".

Умерена реакция дойде от Русия и Турция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще следи внимателно по-нататъшните действия на афганистанското правителство. Подобна позиция изрази и турският президент Реджеп Ердоган, който каза, че все още не е ясно колко ще продължи властта на обявеното правителство.

Китай пък приветства края на "триседмичната анархия" и призова талибаните да възстановят реда в страната. Талибаните показаха "прагматизъм" и трябва да бъдат съдени по действията си, обяви пред Франс прес официален представител на Катар.

При обявяването на правителството талибаните обявиха страната за "Ислямско емирство", а върховният им водач Хибатула Ахундзада подчерта, че новоназначеното правителство ще спазва законите на шериата. Това бе първото му послание, откакто талибаните превзеха Афганистан.

Молла Мохамед Хасан Ахунд - съосновател на талибанското движение и председател на ръководния съвет на талибаните беше посочен за действащ премиер.

Молла Абдул Гани Барадар, смятан за реален лидер на талибаните, ще заеме поста вицепремиер.

Вътрешен министър ще е Сираджудин Хакани, който се приема за терорист от американските власти, а ФБР предлага награда до 5 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Молла Якуб Муджахид ще заеме поста министър на отбраната. Той е приеман от Запада за умерен по талибанските стандарти и е подкрепил прекратяването на 20-годишния конфликт в Афганистан чрез преговори.

Новите власти в Афганистан ще се изправят пред сериозни предизвикателства - като икономическата и хуманитарната криза в страната, както осигуряването на международно признаване на тяхната власт.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела.  Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави.  Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз",..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда Почти без..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52