Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили - неолиберализмът умира там, където се роди

Къдринка Къдринова и Владимир Моралес
Снимка: Лъчезар Цветков, БНР

"В Чили стават много интересни процеси и лозунгът, който определяше тона на протестите от 2019-а година, беше "Неолиберализмът умира там, където се роди". Това каза пред БНР журналистката Къдринка Къдринова и припомни, че "момчетата на Пиночет" са въвели неолибералния модел за първи път в Чили:

"Точно в стерилизираното Чили на Пиночет, където нямаше профсъюзи, нямаше политически партии, които да се възпротивят на това антисоциално законодателство, което беше въведено по времето на Пиночет".

Журналистката подчерта, че сега страната изработва нова Конституция, която трябва да замени приетата през 1980 година по времето на Пиночет:

"Чилийците искат една социална държава, искат повече представителство на социалните движения във властта, там в момента действа една уникална структура - Конституционен конвент - където са представени традиционните партии, но и гражданските структури, които избуяха по времето на големите протести, започнали през октомври 2019 г.".

Според нея чилийците показват, че с мирни средства и с широка демокрация, парламентаризъм и конституционни средства може да се извърши една промяна към един по-хуманен модел.   

"Всяка година датата 11 септември се почита с много мъка за тези, които вече ги няма. Не само тези, които са убити, много хора тогава са напуснали Чили и вече не се завърнаха", сподели пред БНР Владимир Моралес, който след държавния преврат в Чили на 11 септември 1973 г. идва със семейството си в България, а 21-годишен той отново се завръща в родината си - преди 32 години. "Имам противоречиво мнение коя от двете страни е първата ми родина", уточни Моралес, който сега е в България за първи път от тогава.

По думите му след идването на демокрацията икономическото разрастване на Чили е много по-голямо, отколкото през 17-те години, в които е управлявал Пиночет.

"Много чилийци казват, че коренът на промяната е в неолиберализма, но той е див неолиберализъм. ... Всички медии бяха завладени от една линия, от 7-те семейства, които управляват Чили. В новата Конституция може да се промени това, в нея може да  има и по-силен социален елемент".

Къдринова изтъкна, че в Конституцията ще се предвидят социални гаранции, защото сега социалната сегрегация е много жестока в чилийското общество.

Тя посочи, че предстоят на 21-ви ноември президентски избори в Чили и е много важно, кой ще бъде избран:

"Предстоят там и избори за парламент. Този президент и този парламент, които ще бъдат избрани, ще трябва да внедрят новата Конституция. Предполага се тази Конституция да намали правомощията на президента, защото сега чилийският президент е всевластен. Ще се засили ролята на парламента и може би ще се въведе фигурата на министър-председател". 

Интервюто на Петър Волгин с Къдринка Къдринова и Владимир Моралес в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна