Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„След края на историята“ с доц. Александър Сивилов:

Аугусто Пиночет – любимецът на либералите

Доц. Александър Сивилов
Снимка: Стопкадър, Bulgaria On Air

Днес 11 септември се свързва с нападението над кулите близнаци в Ню Йорк. През 1973 г. едно друго важно събитие се случва на същата дата и то е също толкова съдбоносно, колкото нападението над САЩ. Тогава демократичното управление на Чили е заменено с една от най-жестоките диктатури в Латинска Америка. Генерал Аугусто Пиночет започва политически и икономически промени, които ще доведат страната до коренна промяна – такава, която дори днес предизвиква огромни сътресения в обществото. Те започнаха през 2019 г. с масови протести и безредици и продължават и до сега с реформата на обществената, политическата и социалната система.

Странното в този случай е имиджът на Пиночет както у нас, така и по цял свят. Той е прославян от десницата като спасител на Чили от комунизма. Това логично го превръща в привлекателна фигура за всички анти-системни партии и движения в Източна Европа след нежните революции от края на 80-те и началото на 90-те години. Латиноамериканската държава е прославяна като икономическо чудо, а свалянето на демокрацията, смъртта на президента Салвадор Алиенде и мъченията и убийствата на хиляди чилийци лесно се забравят, защото Аугусто Пиночет прилага едно от най-силните оръжия на неолиберализма. Става дума за икономическата програма, създадена от бащата на монетаризма Милтън Фрийдман. Той преподава своята теория за пълно раздържавяване и навлизане на пазара във всички сфери в Чикагския университет. През 60-те години група чилийски студенти учат там и след преврата с подкрепата на американското посолство успяват да предложат на военната хунта идеята за радикални икономически реформи.

Икономиката на Чили е съсипана след като САЩ я задушават в продължение на повече от две години като спират външните заеми, саботират мините, в които се добива мед и спират доставките на резервни части за транспорта. Към септември 1973 г. инфлацията достига 240%.

Реформите на Чикагските момчета са насочени към позитивен бюджет, съкратени са всички държавни и социални разходи, приватизирани са всички предприятия, които са обществени. Основната част от образованието става отново частно, започва прилагането и на пазарни механизми в здравеопазването. Ако погледнем обаче статистиката митовете за икономическото чудо се сриват. Година след като е приложен планът на неолибералите, инфлацията стига до 376%, през 1975 г. е 340% и година по-късно пада до 174%. Най-ниското ниво, до което успяват да я свалят „икономическите експерти“ във времето до 1980 г. е 30% годишно. Цената, която плаща обществото е огромна. Ако след политическите репресии през 1973 и 1974 г. страната е напусната от около 150 хиляди души, а около 1 млн. преминават през концлагерите, от 1976 г. чилийците вече бягат от глад и безработица. Огромна вълна от икономически бежанци тръгва към Канада, САЩ, Франция, Германия и скандинавските страни. За четири години почти 600 хиляди души напускат страната. На всичко отгоре през 1982 г. Чили е ударена от икономическа криза. Всички големи частни банки са застрашени от фалит, а финансовата система е пред колапс. Безработицата отново скача до 20%. Тогава екипът на Пиночет се променя. Новият министър Карлос Контрерас предоговаря външните задължения на страната и с държавни пари спасява трите най-големи частни банки. Част от пенсиите на чилийците са източени в този момент, като тогава се налага и новата пенсионна система с частни фондове. Тя се наложи да бъде реформирана през 2002 и да бъде почти напълно заменена през 2008 г. поради пълният провал и ниските пенсии, които получаваха по-голямата част от хората.

Ако се върнем към кризата от 1982-83 г. ще видим, че чилийците вече са толкова отчаяни, че излизат на протести без да се страхуват от това, че полицията, армията и карабинерите стрелят срещу тях. Това е началото на края за диктатурата. Тя пада през 1989 г., а икономическото чудо започва след това. Реформите в периода на демократичното управление, включващи намеса на държавата в много сектори, успяват да издигнат икономиката на крака.

Резултатът от икономическото управление на Пиночет е едно от най-големите нива на неравенство в света. Богатите 10% от обществото получават над 50% от националния доход. Това е и основната причина за протестите през 2019 и 2020 г. и реформите на политическата и обществената система, които започнаха в латиноамериканската държава.

Но ние продължаваме да вярваме в чудесата на капитализма. През 90-те години чилийски специалисти помагат за нашия преход. В Чили тайните служби на Пиночет направляват промените. Конституцията има анклави оставени от диктатурата. Военните получават амнистия и не са преследвани за хилядите избити обикновени чилийци. Странно ми е как може хора, които се смятат за демократи да почитат сатрапи, които унищожават демокрацията. Всъщност, управлението на Салвадор Алиенде е опасно и за САЩ, и за СССР, защото предлага нов модел, обединяващ демокрацията и социализма. Модел, който през 70-те години е интересен и за Франция, и за Италия, и за целия Източен блок. Естествено големите искат да запазят монопола си и заради това Алиенде загива в запаления президентски дворец.

Въпреки това и днес се прекланяме на неолибералните мантри. Ако някой ви говори за приватизация просто вижте протестите в Чили. Ако ви говорят за чистия пазар вижте колко хора са под линията на бедност в Латинска Америка, която следва този модел още от 70-те. Ако някой ви каже, че е демократ, питайте го дали харесва Пиночет и защо България е единствената страна, която махна името на световно известния политик Салвадор Алиенде от булевард в квартал "Младост".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър де Кро

Белгия не позволява Киев да използва предоставените оръжия за удари в Русия

Белгия запазва ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна и няма да позволи на Киев да го използва за удари по цели в Русия. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на Министерството на отбраната. По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха..

публикувано на 31.05.24 в 14:02

Украинските сили са отстъпили "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област

Украинските сили са били принудени от руските войски да отстъпят между осем и девет километра във "важни участъци" от територията на бойните действия в Харковска област, заяви руският министър на отбраната Андрей Белоусов, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Назначеният в средата на този месец на мястото на Сергей Шойгу икономист каза, че..

публикувано на 31.05.24 в 13:50
Марчел Чолаку

Румъния въвежда през ноември европейските правила за минимално заплащане на труда

Румъния ще въведе европейските правила за минимално заплащане на труда от 15 ноември. Това съобщи премиерът Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24. Това съобщи БТА. "Нека не откриваме отново топлата вода и да отидем към визията на Европа, на Европейския съюз, че за една и съща работа трябва да има равно заплащане", коментира Чолаку. Миналата..

публикувано на 31.05.24 в 13:42
Елена Поптодорова

Елена Поптодорова: От делото във Флорида зависи, дали ще се стигне до ефективна присъда за Тръмп

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мар-А-Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави. Това коментира бившият посланик на България във САЩ, дипломат и..

публикувано на 31.05.24 в 13:41

Средната температура през юни - около нормата

Очаква се през юни средната температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20° и 22°.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 31° и 36°. Количеството валежи ще бъде около и над нормата, като през първото десетдневие на много места ще има краткотрайни валежи и..

публикувано на 31.05.24 в 12:58

Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия

Германия разреши оръжия, доставени от страната на Украйна, да бъдат използвани по цели в Русия, каза говорител на германския канцлер Олаф Шолц. Това съобщи АФП. Зеленски е в Швеция за срещата на върха Украйна-Северна Европа Киев има право по международното законодателство да се защитава от атаки, идващи от вътрешността на Русия, които са..

публикувано на 31.05.24 в 12:43
Алексис Ципрас

Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа. Гръцкото външно министерство осъди убийствата на цивилни граждани. Ципрас, който е председател на комисията за Западните Балкани на Съвета на Европа, заяви, че е необходимо да се наложат санкции на Израел, за да се прекратят..

публикувано на 31.05.24 в 12:35