Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В международния проект Centriphery

Артисти предизвикаха хора от Вършец да дадат 7 обета към природата и паметта

Център или периферия е едно място - зависи от личната гледна точка, твърдят участниците

Снимка: novakultura.org

Всяка периферия има свой собствен център. Изтъкването на светло на такива места и особености си е поставил за цел международния проект под името Centriphery (Центриферия).

В него са въвлечени артисти от девет партньорски организации, базирани в цяла Европа. От България участва Фондация за нова култура (ФНК). Тя е независима частна неправителствена организация, която от години работи като интердисциплинарна мрежа от журналисти, артисти, историци, писатели и дизайнери в областта на новите медии, изследва и документира културното наследство в Горна Бела речка. Основните дейности на ФНК са насочени към развитие на Северозападния регион на България чрез фестивала на спомените Goatmilk и други културни и образователни проекти чрез събиране и изучаване на лични истории и спомени и по този начин създаване на безопасно пространство за различни култури и хора да се срещат и обсъждат тежки, дори травматични теми.

Имало е арт презентации с инвалидни колички, в концентрационен лагер, разказвали са истории на млади емигранти, организирали са уъркшопи в старчески домове и затвори.

Преди броени дни четирима артисти – двама от България и двама от други страни се събраха във Вършец и трябваше да разкажат с езика на изкуството истории, свързани с местните хора, улици, архитектура, природата и животните, митовете от региона. Откриха проблеми. Предизвикаха хората от курортното градче да обещаят да се грижат за него (7 обета – към знанието, природата, пешеходеца, на пазача - за бездомните кучета, към водата, паметта, към небето).

Аудиопроектът „Please Say Yes“ е разходка през живота в България, не само в и за Вършец. Чуйте го.

По Centriphery  бяха ангажирани и твориха Еран Бърг – австрийски театрален режисьор, артистичен директор на Фестивала на регионите, Бранка Цветичанин – артистка от Хърватия, Сентрефъри, Фред Невше – поет и музикант от Франция, , Райна Тенева – визуален артист, Мариана Асенова.

Репортажът и разговорите с тях са на Диана Костова.

Проектът Centriphery приключва догодина, а участниците са надяват да имат възможност за представяне в Брюксел, където да впечатлят Европейската комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени