Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Паническа опера“ на Алехандро Ходоровски с първа постановка на българска сцена

Снимка: theatresliven.com

Пиесата на Алехандро Ходоровски „Паническа опера“ е първата за сезона премиера на Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен и първа постановка на тази пиеса в България. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев, по чиято идея Нева Мичева прави превод на текста на български.

„Паническа опера“ е много предизвикателно заглавие, което по алегорично-метафоричен начин се занимава със съвременните проблеми. В „паническата опера“ човекът търси отговора на въпроси, за които вероятно не му е дадено да знае отговора – това е най-ужасното. Персонажите накрая задават, вероятно самият Ходоровски задава чрез тях въпроса – защо ни е отреден такъв свят. Мисля, че точно тази реплика е лайтмотивът на представлението“, сподели часове преди премиерата режисьорът Петър Денчев.

В спектакъла участват актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска. Сценографията и костюмите са на Петър Митев, автор на музиката е Пламен Мирчев - Мирона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна