Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Антонов: Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да учат

Бойко Антонов
Снимка: Ани Петрова

В българските училища са обхванати около 10-15% от българските деца зад граница, Това е много малък процент, каза в интервю за БНР Бойко Антонов, един от основателите на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон. 

Учебната година там вече е започнала. В българското училище във Вашингтон учат около 60 деца. Очакват да се включат и деца, чиито родители се колебаят, поясни Антонов.

„За съжаление има родители, които слушат децата си и децата управляват семейството – „ние трябва да питаме детето дали иска да ходи първи клас в българско училище, или втори клас. И такива ситуации има.“

Много родители смятат, че не е необходимо за децата им, други смятат, че е трудно да поддържат няколко езика, коментира Бойко Антонов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Истината е, че всеки допълнителен език дава допълнителни възможности и допълнително развитие за детето и всеки нов език му е по-лесен. Но винаги е хубаво те да знаят откъде идват, какво е тяхното минало, на техните деди, на целия им род.“

Не бих се нарекъл будител. Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да научат и да знаят“, сподели Антонов за своята мисия.

Асоциацията на българските училища в САЩ е създадена преди няколко години от трима ентусиасти – от Сиатъл, Вашингтон и Атланта, с идеята да се привлекат повече деца към училищата, разказа още Бойко Антонов.  

„Опитваме се да им направим интересно в училище. За децата, които не знаят български, знаят само английски, имаме специални класове на две нива – начинаещи и напреднали, в които им даваме тематични уроци.“

Бойко Антонов определя себе си като щастлив човек. Работил е в големи компании, в БАН в България. Сегашното му работно място е в Библиотеката на Конгреса. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна