Символ на плодородие и изобилие, вкусен плод, обичан както от възрастни, така и от деца, и за който отдавна е известно, че съставките му имат изключително положителен ефект върху организма.
Преди векове лекарите съветват да се яде грозде или да се пие сокът му в случай на главоболие, загуба на енергия, загуба на апетит и други признаци на слабост.
Съвременните учени са направили много изследвания и са доказали, че твърденията на техните предшественици са верни. Консумацията на грозде има много предимства:
Полза за жените
Гроздето съдържа вещества, които намаляват възможността за развитие на злокачествени тумори на млечната жлеза и матката. Подходящ е и за бременни жени, защото укрепва имунитета и подобрява работата на храносмилателния тракт, казва д-р Ирина Попова, цитирана от БГНЕС.
Полза за мъжете
При мъжете гроздето предотвратява развитие на рак на простатата, има благоприятен ефект върху потентността и върху пикочно-половата система.
Недостатъци
Въпреки изобилието от полезни качества и голямо количество витамини и минерали, не бива да ядем грозде в неограничени количества. Гроздето съдържа много захар, предупреждава лекарят - в 100 грама цели 15 грама са захар. Това уврежда стените на кръвоносните съдове. Високият гликемичен индекс на плода повишава апетита и може да доведе до наддаване на тегло. Гроздето съдържа киселина и захар, които имат изключително негативен ефект върху здравето на зъбите.