Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генчо Керeзов: София се дигитализира успешно

Бързо и лесно с помощта на мобилен телефон гражданите ще могат да си сменят адреса

Генчо Керезов
Снимка: Ани Петрова

„Виждам огромен прогрес в София сега , аз съм учил тук, развивал съм се тук. Макар и не родом от София, много обичам столицата си, а сега виждам, че градът се развива изключително бързо“, каза пред БНР Генчо Керeзов, заместник-кмет по дигитализацията в Столичната община.

Керезов е от една година заместник – кмет , като е живял преди това в Германия, Италия и Великобритания.

„От 2018 година Столична община полага огромни усилия за дигитализация на града и това е факт. Това стана най-напред чрез проекта " Предизвикателството - дигитални градове", в който Столичната агенция по приватизация е водещ партньор. 100 града от цял свят участват в този проект. Целта е да се определи какъв да бъде плана за дигиталната трансформация на града", разказа още в "Хоризонт до обед" Генчо Керезов.

"Така г-жа Йорданка Фандъкова решава да се разкрие ново направление в Столична община - "Дигитализация, иновации и икономическо развитие". То координира дейностите в тази сфера. Изработен е и план за действие, който се осъществява методично. Работи се активно и по дигитален двойник на града.

Ползите за столичани в тази област са например: чрез дигиталния двойник можем веднага на база данни да видим всяка промяна как ще се отрази на всички системи. Така че да можем да предоставим и анализ за всичко ново, което предстои, така ще бъде градът умен и управляван все по-ефективно.

Предстои въвеждането на електронна услуга за смяна на адресна регистрация. Това постепенно ще обхване всички райони в града. Ще може да се случва бързо и лесно само с помощта на мобилен телефон и камера", поясни още Генчо Керезов.

"Системата ще стартира в петък - 24 септември за гражданите в Студентски град, впоследствие и за цяла София", каза заместник - кметът.

Още по темата в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени