Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: В "Единна Русия" ще пият шампанско с тези изборни резултати

Зорница Илиева
Снимка: Божан Петров

"Знаеше се, че партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин ще спечели, дилемата беше дали ще е с конституционно мнозинство, защото това беше целта ѝ. Така ще може да си осигури комфорт за работа за изпълнение на целите, които си е поставила тази партия. Шампанско ще пият с тези резултати". Това заяви пред БНР журналистката Зорница Илиева.

"Смяташе се, че рейтингът на Путин пада, но гласуването за "Единна Русия" се оказа гласуване за Путин", коментира тя.

Според нея след тези изборни резултати президентът Путин ще направи персонални промени в правителството.

Илиева подчерта, че новото и различното на тези избори е било това, че се е дало право на 3 млн. души, които са били предварително регистрирани, в 7 градове и райони да гласуват онлайн.

"Беше заявено, че този експеримент ще продължи и на следващите избори".

Журналистката допълни, че гласуването е можело да бъде наблюдавано онлайн през камерите в изборните секции.

"Подадените сигнали за нарушения са били в повечето случаи за дребни нарушения, които не са били такива, които да повлияят на резултатите от изборите", обясни тя и уточни, че трима председзатели на секционни комисии са били отстранени, "което говори, че веднага са взети мерки". 

По думите на Зорница Илиева Западът е провел сериозна кампания, като първо се е казвало, че изборите в Русия няма да бъдат признати:

"И че изборите ще бъдат нелегитимни, защото се опасяват от фалшификации". 

Според Илиева критикът на Путин Алексей Навални не е това, за което се представя от Запада:

"Той няма тези привърженици в Русия, както се афишира от целокупния Запад. Привържениците на Навални успяха, с помощта на външни сили, да направят в Гугъл и Епъл една платформа, наречена "Гласувайте умно", която се обръщаше към руснаците да гласуват за всички други, най-вече за Комунистическата партия, но да не гласуват за "Единна Русия". Кремъл проведе повече от два месеца борба с представители на тези гиганти и в последния ден преди изборите те премахнаха тази платформа. Привържениците на Навални заявиха, че това е цензура, но платформата беше свалена и много хора в Русия са се съобразили".

Зорница Илиева цитира социологически проучвания, публикувани в Москва, които показват, че гражданите искат държавно планиране и силна роля на държавата, че са разочаровани от демокрацията, но протестират за това, че стандартът им пада.

Интервюто на Людмила Железова със Зорница Илиева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна