Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско посреща Международния фестивал на планинарското и екстремно кино

Започва 20-ото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. От 22 до 26 септември, ще бъдат представени най-добрите заглавия от 40 държави на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения. Прожекциите ще бъдат в няколко зали и под звездите. Програмата на фестивала включва и мотивационни презентации, представяния на книги, състезания и уоркшопи от чуждестранни и български гости.

В програмата са включени премиерни заглавия за България, които са едни от най-награждаваните филми през последните две години, заяви Натали Петрова:

„Едно от най-значимите имена сред чуждестранните ни гости е Симон Меснер , от Италия, който е режисьор на планинарски филми и страстен алпинист и катерач. На 16 години намира пътя си по класическите маршрути в Доломитите. Днес, той успява да изкачи множество скални и ледени турове, прокарва нови маршрути в Оман, Йордания, Пакистан, Алпите и в родните си Доломити. Също така Маурицио Занола-Маноло, който е легенда сред италианските катерачи. Програмата ще завършим с Кшищов Качмарек – приключенец, слаклайн и хайлайн екстремен спортист. Гости ще бъдат и приключенците на България: Николай Петков – алпинист и катерач, Ивайло Нинов, Георги Георгиев-Черния, Хелиана Дундарова – спелеолог, Тончо Тончев – алпинист, Стефан и Максим Иванови – мореплаватели. Имаме много интересен акцент и към младежката програма за 16-а поредна година, мотото ѝ е, че няма лоши деца, има лоши възрастни.“

Повече за акцентите в програмата чуйте от организаторката Натали Петрова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна